ΕΛΛΑΔΑ

«Παράνομα τα βρεφικά γάλατα στα σούπερ – μάρκετ»

«Παράνομα τα βρεφικά γάλατα στα σούπερ – μάρκετ»

Απαράδεκτη, προκλητική, αντιεπιστημονική, αντιθεσμική και παράνομη, θεωρεί τη στάση του υφυπουργού Ανάπτυξης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ότι αφορά τα βρεφικά γάλατα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη δυνατότητα πώλησης του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και από τα σούπερ-μάρκετ «για την απελευθέρωση της αγοράς, τη μείωση του διοικητικού κόστους στις επιχειρήσεις, την αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά και την προστασία του καταναλωτή».

Όμως με προσφυγή των φαρμακοποιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε ανασταλεί η εφαρμογή προηγούμενης απόφασης για τη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων από καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Η νέα απόφαση αφαιρεί την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του ΕΟΦ, που είναι η αρμόδια αρχή ελέγχου των συγκεκριμένων προϊόντων, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την πώληση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και από τα σούπερ-μάρκετ. Και μάλιστα, επιδιώκει να προλάβει την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, παρεμβαίνοντας έτσι στο έργο της Δικαιοσύνης!

Μόνο που η νομοθεσία της κοινότητας δεν έχει γίνει τυχαία. Τα συγκεκριμένα γάλατα επιβάλλεται να διατίθενται από τα φαρμακεία, γιατί δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη καταναλωτικής λογικής αντί του μητρικού θηλασμού που δεν αντικαθίσταται με τίποτα!

Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεωτικά ισχύει και στη χώρα μας, δεν επιτρέπει τη διαφήμιση στα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας, δεν επιτρέπει τα δείγματα, δεν επιτρέπει εκπτώσεις. Και ο σκοπός είναι να μην δημιουργηθεί νοοτροπία κατανάλωσης, εκεί που δεν θα έπρεπε.

Επιπλέον αυτού, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας αγοράς από καλά πληροφορημένες πηγές παρατηρείται το γνωστό σενάριο των εταιριών που θέλουν να μπουν σε μια αγορά, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές. Έτσι, το 2012, η μέση τιμή των βρεφικών γαλάτων στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε περισσότερο από 5% σε σχέση με το 2011, όταν στα φαρμακεία, η τιμή παρέμεινε σταθερή.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις του υφυπουργού που αναφέρουν αύξηση στις τιμές στα βρεφικά γάλατα κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε πως είναι θλιβερό και απαράδεκτο ο κ. Θανάσης Σκορδάς να χρησιμοποιεί ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σούπερ μάρκετ.

Η δήθεν… αύξηση της τιμής των βρεφικών γαλάτων της τάξεως του 20%, που επικαλείται ο υφυπουργός είναι ανυπόστατη και αναπόδεικτη. Ο ΠΦΣ έχει προσκομίσει σχετικά στοιχεία, τόσο στον υφυπουργό, όσο και στα αρμόδια Δικαστήρια που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Η απόφαση είναι παράνομη γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας(307/2012, όσο και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων (141/2006). Είναι αντιεπιστημονική, γιατί έρχεται σε αντίθεση και με την απόφαση του Ε.Ο.Φ.(0-599/16/85 και 48975/2011) και όλης της Παιδιατρικής Επιστημονικής Κοινότητας. Είναι αντιθεσμική, γιατί περιφρονεί τις αποφάσεις, τόσο των εθνικών, όσο και των Ευρωπαϊκών Δικαστικών Αρχών .

«Οι δηλώσεις του υφυπουργού είναι και πολιτικά απαράδεκτες», σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «γιατί ενώ γνωρίζει πολύ καλά και έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της ακρίβειας στα ράφια των σουπερ-μάρκετ, που θερίζουν το ελάχιστο εισόδημα που έχει απομείνει στην Έλληνα εργαζόμενο, ανερυθρίαστα υιοθετεί και αναπαράγει τα ψεύδη των ιδιοκτητών σούπερ-μάρκετ».