ΕΛΛΑΔΑ

Νέα παρέμβαση της δικαιοσύνη​ς για αλογίσιο κρέας

Νέα παρέμβαση της δικαιοσύνη​ς για αλογίσιο κρέας

Νέες καταγγελίες για κυκλώματα που είτε κλέβουν άγρια άλογα, είτε αγοράζουν γερασμένα και υποσιτισμένα ιπποειδή, με στόχο να τα μεταπωλήσουν σε εγχώρια σφαγεία ώστε να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά σαν βοδινό ή αρνίσιο εξετάζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι εν λόγω καταγγελίες για παράνομα σφαγεία ιπποειδών που εστιάζονται κυρίως στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα real News.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα βάσει του οποίου διατάχθηκε νέα προκαταρκτική εξέταση, ο βασικός προορισμός του λαθρεμπορίου αλόγων είναι η Ιταλία, ενώ απομακρυσμένες περιοχές του Ασπρόπυργου Αττικής φέρονται να έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο παράνομων αγοραπωλησιών γερασμένων και κακοποιημένων αλόγων.

Όπως καταγγέλλουν φιλοζωικές οργανώσεις, τα άλογα αγοράζονται από 300 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος τους, και αρκετά από αυτά μεταφέρονται στην Ιταλία, στο πλαίσιο ενός ημινόμιμου καθεστώτος.

Αν και η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει αυστηρές προδιαγραφές για τη μεταφορά των ιπποειδών στο εξωτερικό, το Λιμενικό ουσιαστικά αδυνατεί να ελέγξει τα κοντέινερ με τα άλογα που φεύγουν στο εξωτερικό.