ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η πληρωμή του «φόρου των κορόιδων» - Τι μας περιμένει

Ξεκινά η πληρωμή του «φόρου των κορόιδων» - Τι μας περιμένει

Συνεχίζεται από την επόμενη βδομάδα το φορολογικό τσουνάμι εις βάρος των φορολογουμένων, που επιβαρύνεται από τις παλινωδίες του ελληνικού Δημοσίου και την αδυναμία του να λειτουργήσει με σύγχρονες υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί, ξεκινά, η αποστολή των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων για το φορολογικό έτος 2011-2012.

Η καταβολή του φόρου προβλέπεται να γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις και αφορά συνολικά 500.000 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, για τους οποίους ο Γολγοθάς όμως δε σταματά εκεί. Όπως έχει γίνει γνωστό, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για την περίοδο 2012-2013 που θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 δόσεις, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει τη χαριστική βολή για τους έτσι και αλλιώς γονατισμένους Έλληνες. Πριν λίγες ημέρες πάντως, η δημοσίευση των πινάκων αντικειμενικών αξιών, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει αναντιστοιχία με την πραγματικότητα, μιας και περιοχές όπως η Δάφνη εμφανίζονται ακριβότερες από την Κηφισιά και την Εκάλη, γεγονός που επιβαρύνει δυσανάλογα τους φορολογούμενους

Ποιοι επιβαρύνονται με τον ΦΑΠ

Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλης οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Ο φόρος των κορόιδων

Ιστορικά ο ΦΑΠ, αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης σε περιόδους που το Δημόσιο χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας. Πρώτη φορά στη ζωή των Ελλήνων εισήχθη το 1975 και έμεινε στην ιστορία ως ο "Φόρος των κορόιδων". Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες ονομασίες για την είσπραξη φόρων σχετικά με ακίνητα με χαρακτηριστικότερες τις: ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), Ε.Τ.ΑΚ (Έκτακτο Τέλος ΑΚινήτων). Από το 2014 πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ενοποιήσει τους φόρους για την ακίνητη περιουσία με βασικό ζητούμενο βέβαια για τους μικροϊδιοκτήτες την ύπαρξη αφορολογήτου ορίου προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν ανάσα από τα συνεχή φορολογικά μέτρα.

Αντιδρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

Η ένωση των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως τονίζει στην ιστοσελίδα της, είναι κάθετα αντίθετη στην εξοντωτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προτείνοντας «να ισχύσει αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ & ΤΑΠ)».

Διαβάστε επίσης:

Το είδαμε κι αυτό: Η Δάφνη πιο ακριβή από την Εκάλη!

Ξεκινά η αποστολή εκκαθαριστικών ΦΑΠ 2011-2012