ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται ο ποινικός εισαγγελέας συνδιαλλαγή​ς

Έρχεται ο ποινικός εισαγγελέας συνδιαλλαγή​ς

Υιοθέτηση ποινικών διαδικασιών που ισχύουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως αυτή του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής» προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πρόκειται για μια εξωδικαστική διαδικασία, καθώς ο ποινικός εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τον κατηγορούμενο για το ύψος της ποινής πριν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

Στις «αρμοδιότητες» του ποινικού εισαγγελέα θα εμπίπτουν τα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να τεθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε πρέπει η συμφωνηθείσα ποινή να είναι εμφανώς επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Αναλυτικότερα, η ποινή θα πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα. Ακόμη, στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου εντίμου βίου, κ.λπ.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τον νέο Κώδικα καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων, τα οποία σήμερα δικάζουν σε δεύτερο βαθμό τα περισσότερα κακουργήματα και αυτά πλέον θα δικάζονται πλέον από τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων.

Η αλλαγή αυτή ωστόσο δεν θα ισχύει για την εκδίκαση αδικημάτων που χαρακτηρίζονται σύνθετα καθώς και για τα αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι τα πλημμελήματα θα δικάζονται πλέον από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ μόνον σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία.