Κρήτη: Προετοιμασίες για την υποδοχή των εκατοντάδων μεταναστών

Newsroom Newsroom

Κρήτη: Προετοιμασίες για την υποδοχή των εκατοντάδων μεταναστών

Την ευθύνη επιτήρησης τους έχει αναλάβει η αστυνομία με 3 κλιμάκια του Τμήματος Επιτήρησης Αλλοδαπών από Ηράκλειο, Ρέθυμνο αλλά και Αθήνα.


Νωρίς το πρωί της Τρίτης αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Παλιόχωρας το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Olympic Faith» στο οποίο μετεπιβιβάστηκαν οι 331 μετανάστες που εντοπίστηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής σε σκάφος περίπου 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Πρόκειται όπως έγινε γνωστό για 267 άντρες, 24 γυναίκες και 40 παιδιά από τη Συρία και την Αιγύπτο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μετανάστες θα μεταφερθούν στην συνέχεια με λεωφορεία και θα φιλοξενηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς, όπου από το απόγευμα της Δευτέρας γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή τους . Την ευθύνη επιτήρησης τους έχει αναλάβει η αστυνομία και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εκεί θα μεταβούν 3 κλιμάκια του Τμήματος Επιτήρησης Αλλοδαπών από Ηράκλειο, Ρέθυμνο αλλά και Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Κυριακής όταν το Κέντρο Έρευνας - Διάσωσης της Ιταλίας (MRCC/ ROMA) παρείχε σχετική πληροφόρηση για το σκάφος στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Αμέσως μετά το Λιμενικό εντόπισε το σκάφος με τους μετανάστες κοντά στην περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωσης της Μάλτας.

P1030090

Οι μετανάστες επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος περίπου 32 μέτρων το οποίο βρισκόταν σε δυσχερή θέση και αρχικά τους βρήκε το πλήρωμα του υπό ελληνικής σημαίας παραπλέον δεξαμενόπλοιου «Olympic Faith». Άμεσα και υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, στην περιοχή κατέπλευσε πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού το οποίο και συνέδραμε στην ασφαλή πρόσδεση του αλιευτικού επί του δεξαμενόπλοιου.

Στο σημείο δεσμεύθηκαν από το ΕΚΣΕΔ για παροχή συνδρομής δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία και το πλοίο USΝS «John Lenthall» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα έσπευσε στην περιοχή κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΣΕΔ φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρείχε και ιατρική βοήθεια στους διασωθέντες.

Με τη συνδρομή του πληρώματος του ΠΑΘ ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεπιβίβασης των μεταναστών από το αλιευτικό σκάφος στο δεξαμενόπλοιο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Πηγή: cretalive.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved