ΕΛΛΑΔΑ

Το πρόγραμμα του εορτασμού της Μεγάλης Παρασκευής στη Σύρο

Το πρόγραμμα του εορτασμού της Μεγάλης Παρασκευής στη Σύρο

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης συμμετέχοντας το βράδυ της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής 18 Απριλίου 2014 στη Λιτανευτική Περιφορά των Ιερών Επιταφίων στην πόλη, με την οποία εκδηλώνεται η αφοσίωση και η πίστη ολόκληρης της χριστιανοσύνης στο Σταυρωμένο Σωτήρα, δημοσιεύει το πιο κάτω Πρόγραμμα και καλεί το λαό της Σύρου να παρακολουθήσει τη Λιτανευτική πομπή.


Η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό θα αρχίσει στις 20.00, η δε Λιτανεία του Επιταφίου στις 22.00. Πέρας προσέλευσης ορίζεται η 21.00.
Η Λιτανεία από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης έχει ως ακολούθως: Oμήρου, Ηπείρου, Στ. Πρωϊου, δια της οδού Χίου στην Ακτή Π. Ράλλη, Ελ. Βενιζέλου, Πλατεία Μιαούλη από ανατολική πλευρά και δια των οδών Χίου και Μητροπολίτου Αντωνίου Πολίτη επάνοδος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Η διαδρομή του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου είναι: Εμμανουήλ Λαδοπούλου, Μπαμπαγιώτου, Διονυσίου, Αλ. Μάσχα, Στ.Βαφειαδάκη, Απόλλωνος, Πλατεία Τσιροπινά, Καλομενοπούλου, Ευαγγελιστρίας, Θυμάτων Σπερχειού, Πλατεία Κανάρη, Ακτή Πέτρου Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, Πλατεία Μιαούλη, Μελίνας Μερκούρη, Πλατεία Ι. Βαρδάκα και Ι. Ράλλη. Η διαδρομή του Επιταφίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου διασχίζει τις παρακάτω οδούς: Σταματίου Πρωϊου, Ασκληπιού, Ι. Διακάκη, Υψηλάντου, Νάξου, Σπετσών, Ψαρών, Ταλαρά, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Σταματίου Πρωϊου, Ακτή Π. Ράλλη, Ερμού, Πλατεία Μιαούλη, Ερμού και Σταματίου Πρωϊου.
Στην Πλατεία Μιαούλη θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου στις 22.30, όπου η χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου θα αποδώσει τρεις ύμνους. Θα ακολουθήσει δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ.λ.π. νήσων κ. Δωρόθεο Β΄, ο οποίος θα προεξάρχει της τελετής και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.
Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη, θα ακουστούν πένθιμα εμβατήρια από τη Μουσική του Δήμου. Κατόπιν οι Επιτάφιοι των τριών Ενοριακών Ναών θα επιστρέψουν στις Εκκλησίες από τους καθορισμένους δρόμους.

Η Περιφορά του Επιταφίου των άλλων Ενοριακών Ναών θα γίνει μέσα στα όρια της ενορίας τους στις 21.00.

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καθολικών η ακολουθία των Παθών θα γίνει στις 18.30 και η περιφορά του Επιταφίου στις 20.30 με την εξής διαδρομή: οδός Καλομενοπούλου, Πλατεία Τσιροπινά, Σουρή, Πλατεία Μιαούλη (είσοδος από ανατολική πλευρά) και δια των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Πρωτοπαπαδάκη, Ευαγγελιστρίας επάνοδος στον Ναό.

Τελετάρχης ορίζεται ο υπάλληλος του Δήμου κ. Δημήτριος Στέλλας.

Την τήρηση της τάξης παρακαλείται να ρυθμίσει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης, τα της διάταξης των Επιταφίων στην πλατεία Μιαούλη η Ιερά Μητρόπολη, η Αστυνομία, και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων καθώς και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, που παρακαλούνται να συμμετάσχουν με τη δύναμη τους.

Πηγή: cyclades.gr