ΕΛΛΑΔΑ

«Γερασμένος» ο στόλος των καναντέρ - Ανοχύρωτη η χώρα στις φωτιές

«Γερασμένος» ο στόλος των καναντέρ - Ανοχύρωτη η χώρα στις φωτιές

«Στα CL 415 που είναι θεωρητικά καινούργια. Δηλαδή, όταν λέμε καινούργια εννοούμε 25 ετών. Σε λίγο θα είμαστε συνομήλικοι με τα αεροπλάνα. Λοιπόν, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει 8 αεροπλάνα, αυτή τη στιγμή έχουμε 5. Για τα CL 215, τα οποία είναι άνω των 40 ετών και εκεί είμαστε πραγματικά λίγο συνομήλικοι, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει 13, έχουμε 6 αυτή τη στιγμή και μετά τις 25 Ιουνίου θα έχουμε 8».

Η ομιλία του υπουργού δημόσιας τάξης Νίκου Δένδια στις 29 Μαΐου του 2014 στη βουλή, «δείχνει» το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα καναντέρ, αφού όπως επισημαίνει, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και για να ανανεωθεί ο "στόλος" χρειάζονται 350 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλια όμως τα οποία λόγω οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν !

Μετά μάλιστα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το καναντέρ στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης το οποίο καθηλώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης πριν από λίγο καιρό, ο «στόλος» της πολεμικής αεροπορίας θα είναι φέτος κατά ένα καναντέρ λιγότερο και βέβαια έναν χρόνο πιο «γερασμένος».

Όπως λένε οι πυροσβέστες σε καθημερινή βάση κατά μέσο όρο, μόλις τα 11 καναντέρ είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης και στην καλύτερη περίπτωση τα 13... Κι όλα αυτά ενώ φέτος, όπως λένε οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι μεγάλος λόγω των πολλών και δυνατών βροχοπτώσεων τον χειμώνα, που είχε ως αποτέλεσμα τα δάση να θυμίζουν «πυριτιδαποθήκη», με τα ξηρά χόρτα να έχουν φθάσει σε ύψος τα δύο μέτρα!

Όπως και πέρυσι ο «στόλος» των ελικοπτέρων

Φέτος αναμένεται να νοικιαστούν 10 ελικόπτερα όσα δηλαδή και πέρυσι, ενώ γίνεται προσπάθεια και για άλλα 3. Τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα (δύο σούπερ πούμα και τρία ελικόπτερα επιτήρησης «μπι κέϊ») του πυροσβεστικού σώματος και στην φετινή αντιπυρική περίοδο θα είναι "ετοιμοπόλεμα", αφού δόθηκαν 70.000 ευρώ και ανανεώθηκαν τα διπλώματα των πιλότων. Τα δύο σούπερ πούμα μάλιστα εκτός από μεταφορά προσωπικού σε μεγάλες πυρκαγιές, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κατάσβεση εάν τοποθετηθεί ειδικός κάδος, κάτι άλλωστε που έχει γίνει στο παρελθόν.

«Γερασμένα» οχήματα και λάστιχα από δωρεές

Όσον αφορά τα υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής, το 50 % είναι πάνω από 15 ετών, ενώ από του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αγορά 357 οχημάτων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα λάστιχα, αφού μέχρι τώρα η αλλαγή γίνεται μόνον από δωρεές ! Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πυροσβεστική έχει να προμηθευτεί λάστιχα από το 2007 ! Φέτος πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για να αγοραστούν 2.600 λάστιχα...

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση «φίδι» στο κέντρο των Ιωαννίνων

Επί ποδός για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Πυροσβεστικό Σώμα: Έλαβε δωρεά 4 οχήματα από τη Ρηνανία- Βεστφαλία