ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες για 3η μέρα στη Μαλεσίνα - 46 φωτιές σε ένα 24ωρο

Μάχη με τις φλόγες για 3η μέρα στη Μαλεσίνα - 46 φωτιές σε ένα 24ωρο

-Στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα

-Σύσκεψη Κικίλια με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος

Δραματική είναι η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Φθιώτιδας με την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε την Πέμπτη το μεσημέρι από το Μάζι, να μην έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

περιοχή επιχειρούν 25 οχήματα με 58 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 53 ατόμων, ενώ σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία εκφράζει αισιοδοξία ότι τις επόμενες ώρες η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, αν φυσικά βοηθήσει και ο καιρός και δεν υπάρξει νέα αναζωπύρωση.

Οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους καθώς η πύρινη λαίλαπα έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτοκαλλιεργειών.

Σε Μάζι και Μαλεσίνα χτύπησαν πολλές φορές οι καμπάνες και οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκαν και δυο -τρία μικρά οικήματα, πιθανόν αγροτικές αποθήκες.

Το σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είχε καεί και το 1983, τότε ήταν διαπιστωμένος εμπρησμός, αλλά αναδασώθηκε ένα μέρος του.

Φωτιές σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέσα σε ένα 24ωρο (από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου) εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 46 φωτιές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς το Σάββατο είναι πολύ υψηλός για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, τμήμα της Εύβοιας, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο και τη Χίο.

Κικίλιας: Να συνεισφέρουν οι πολίτες στην πρόληψη των πυρκαγιών

Έκκληση προς τους εθελοντές και πολίτες να συνεισφέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έκανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ενημερώθηκε για τις δράσεις και την υλοποίηση του σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιπυρική περίοδο.

Τον υπουργό ενημέρωσε για τον σχεδιασμό και την μέχρι τώρα πορεία της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης και όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί.

Ο κ. Κικίλιας, στην εισήγησή του, επεσήμανε ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν προβλήματα στα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης και τόνισε:

«Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, όμως, για μία ακόμη χρονιά θα κάνουν με αυταπάρνηση το καθήκον τους. Θα ήθελα ωστόσο να ζητήσω από όλους, εθελοντές και πολίτες, στην πολύ κρίσιμη φετινή μάχη να συνεισφέρουν όλοι.

» Στόχος μας είναι η επαγρύπνηση, δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός και θέλω να τονίσω ότι συνεχώς ψάχνουμε λύσεις, ώστε να προασπίσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, καθώς και τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένουμε.»

Διαβάστε επίσης:

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Μαλεσίνα - Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα

Πύρινος εφιάλτης στη Μαλεσίνα – Χτυπούν οι καμπάνες στα χωριά