ΕΛΛΑΔΑ

Αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ – Κραυγαλέα λάθη από το υπουργείο Οικονομικών

Αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ – Κραυγαλέα λάθη από το υπουργείο Οικονομικών

-«Φουσκωμένα εκκαθαριστικά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες

-Όπισθεν ολοταχώς από το ΥΠΟΙΚ μετά τη «γκάφα»

Σοβαρά λάθη, ασάφειες, στρεβλώσεις και κυρίως «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά εντόπισαν χιλιάδες πολίτες που επιχείρησαν να δουν τον φόρο ιδιοκτησίας που τους αναλογεί.

Οι έντονες αντιδράσεις των φορολογουμένων αλλά και οι αντιδράσεις ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών, ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να παραδεχθεί λάθη στον φόρο ακινήτων.

«Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη. Διορθώσαμε πολλά λάθη που αφορούσαν 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του Κοινοβουλίου, παραδεχόμενος ουσιαστικά την… προχειροδουλειά που του απέδωσαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν είναι δύο κατηγοριών:

• Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

• Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζεται ότι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην περιφέρεια και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.

Κραυγαλέα λάθη

Σε 457 περιοχές της χώρας εφαρμόστηκαν λάθος τιμές κατά τον υπολογισμό του φόρου προκαλώντας την οργή των φορολογούμενων που ξαφνικά είδαν πως η εφορία τους καλεί να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εφορία ζήσησε φόρο 3.400 ευρώ για χωράφι 7 στρεμμάτων.Πρόκειται για περίπτωση στο χωριό Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, όπου ο φορολογούμενος διαπίστωσε ότι η εφορία υπολογίζει την αντικειμενική αξία των επτά στρεμμάτων στα οποία σπέρνει σιτάρι στα 815.569,60 ευρώ. Πέρυσι, για το ίδιο οικόπεδο, η εφορία προσδιόριζε την αντικειμενική αξία στα 98.670,60 ευρώ.

Στην Ηλεία, το λιοστάσι που έχει ένας αγρότης και πουλάει για 20.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ το εκτιμά... 600.000 ευρώ. Ο ίδιος ο αγρότης καλεί με ανοιχτή πρόσκληση στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, να το αγοράσει για... να γίνει πλούσιος!

Στους Γόμφους Τρικάλων, ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται μια αγροικία 50 τ.μ ενώ στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων , σε σπίτι 40 τ.μ η αντικειμενική αξία από τα 8.000 ευρώ πέρυσι, έκανε άλμα στα 38.000 ευρώ φέτος.

Εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες

Με βάση τις διατάξεις του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ, προβλέπονται τα εξής:

• Χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και

γ) Ο φορολογούμενος, οήη σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Χορηγείται έκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Ο φορολογούμενος, οήη σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και

δ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, οήη σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Βήμα - βήμα η διαδικασία για να βρείτε τα εκκαθαριστικά

  1. Επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
  2. Κάντε κλικ στο πάνω δεξί μέρος στο πεδίο «Ο λογαριασμός μου».
  3. Εισάγετε τα στοιχεία του προσωπικού σας λογαριασμού στο Taxis.
  4. Επιλέξτε «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση»
  5. Κατόπιν «Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης. Εκεί εμφανίζεται το συνολικό ποσό της οφειλής.
  6. Προεπιλεγμένο είναι το κουμπί «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων», οπότε στο κάτω μέρος της σελίδας είναι εμφανείς οι δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.
  7. Επίσης μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Ταυτότητα οφειλής». Από τη σελίδα που θα ανοίξει μπορείτε να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατώντας το κουμπί «Εκτύπωση».
  8. Το Σημείωμα για Πληρωμή περιέχει ένα μοναδικό αριθμό για κάθε οφειλή, υπό το όνομα «Ταυτότητα οφειλής». Η Ταυτότητα Οφειλής ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της και είναι απαραίτητη για την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού.
  9. Με εκτυπωμένη τη σελίδα αυτή μπορείτε να πληρώνετε την οφειλή, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
  10. Τα 9 πρώτα ψηφία της «Ταυτότητας Οφειλής» αντιστοιχούν στον ΑΦΜ σας.
  11. Για την αποφυγή λαθών, ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ως προς την αναγραφή της σωστής «Ταυτότητας Οφειλής».
  12. Σε περίπτωση που επιθυμείτε στο «Σημείωμα για Πληρωμή» να μην εμφανίζονται ποσά, επιλέξτε το κουμπί «Εκτύπωση χωρίς Ποσά».
  13. Πατήστε το κουμπί «Στοιχεία Οφειλών» για να επιστρέψετε στην Εικόνα Οφειλών.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ για τον ΕΝΦΙΑ – Ζητά συνάντηση με Χαρδούβελη

ΕΝΦΙΑ: Μετά τις «γκάφες» το ΥΠΟΙΚ υπόσχεται διορθώσεις

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Συγνώμη, λάθος! Οργή και αγανάκτηση για χιλιάδες πολίτες

Χαρδούβελης: Αναγνωρίσαμε τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ