ΕΛΛΑΔΑ

Χαλυβουργική: Με το «έτσι θέλω» επέβαλαν οικειοθελείς αποχωρήσεις

Χαλυβουργική: Με το «έτσι θέλω» επέβαλαν οικειοθελείς αποχωρήσεις

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Χαλυβουργική τον τελευταίο καιρό - Η εταιρεία εφάρμοσε εθελουσία έξοδο σε 75 εργαζόμενους 

Ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στην επιχείρηση των αδελφών Αγγελόπουλων οι οποίοι ισχυριζόμενοι το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος άρχισαν να καθυστερούν τις πληρωμές δημιουργώντας κλίμα έντονης ανησυχίας στους εργαζόμενους.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις του Δ.Σ. της Χαλυβουργικής, οι πληροφορίες επιμένουν ότι πριν από λίγες μέρες, «σιωπηρά», η εταιρεία εφάρμοσε εθελουσία έξοδο σε 75 εργαζόμενους δίνοντας σε όλους όσοι αποχωρούν μαζί με το «πακέτο» της αποχώρησης και ένα επίδομα- κοροϊδία στα επίπεδα του επιδόματος ανεργίας, το οποίο ούτως η άλλως χάνουν όσοι δηλώσουν παραίτηση.

Επίσης παρά τις σχετικές διαψεύσεις του Δ.Σ. οι πληροφορίες επιμένουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με την Cosco και τον όμιλο Λάτση. Η δημοσιοποίηση αυτής της πληροφορίας φαίνεται μάλιστα πως εξοργίζει – άγνωστο γιατί - τους ιδιοκτήτες της Χαλυβουργικής.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, αφού η διοίκηση της «Χαλυβουργικής» έβγαλε πέρυσι 200 από τους 263 εργαζόμενούς της σε «διαθεσιμότητα» προκαλώντας την κατακραυγή εργατικών σωματείων και συνδικάτων, συνεχίζει και φέτος πιο επίμονα τη φερόμενη από πολλούς ως επίθεση ενάντια στους χαλυβουργούς.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξαν ανησυχητικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ προκάλεσε αίσθηση η δικαιολογία της εταιρείας που επικαλέστηκε το… φόβο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!

Η κορύφωση του δράματος των εργαζομένων έλαβε χώρα την Τρίτη 29 Απριλίου 2015, όταν η εταιρεία πρότεινε σε 100 εργαζόμενους να αποχωρήσουν «οικειοθελώς», με «κίνητρο» ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο επίδομα ανεργίας. Ξεκαθάρισε δε πως αν δεν δεχτούν, θα προχωρήσει σε απολύσεις 5% κάθε μήνα, όπως της επιτρέπει ο νόμος.

Από τότε οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, απαντώντας με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και απεργίες στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της «Χαλυβουργικής», η οποία για μία ακόμη φορά φερεται να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενούς της, για να «εκβιάσει» την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την κυβέρνηση.

Το θέμα έφτασε στο υπουργείο Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης και με παρέμβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη συστάθηκε μια τριμερής επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο υπουργός είχε ζητήσει από την εταιρεία να μην προχωρήσει σε εθελουσία.

Στο πλευρό των εργαζόμενων της «Χαλυβουργικής» βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Θριασίου), το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας - Μάνδρας - Ασπροπύργου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, τα οποία με ψήφισμα που υιοθέτησαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πόλη της Ελευσίνας, την Τρίτη 5 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής πραγματοποίησαν δύο 24ωρες απεργίες, την Τετάρτη 6 και την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, καθώς και στάσεις εργασίας την Τρίτη 5 και την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 25, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μάη, από τις 8.30 έως τις 10.30 το πρωί.

Παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων η εταιρεία προχώρησε σε αυτή τη μορφή περικοπών διώχνοντας 75 άτομα από τα 100 που ήθελε να απολύσει.

Τελικά, η εταιρεία των Αγγελόπουλων δεν έχει απαντήσει αν «το πρόβλημα είναι το κόστος του ρεύματος ή η παράδοση της εταιρείας σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς εργαζόμενους;». Σε μια χωρα η οποία ταλανίζεται από την ανεργία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κατοχύρωση αυτών πρέπει να είναι μείζον ζήτημα συζήτησης. Πιστοί στο δόγμα αυτό, θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ…

Σχετικές ειδήσεις