Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι των Λιπασμάτων Καβάλας

Newsbomb

Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι των Λιπασμάτων Καβάλας

«Λαυρεντιάδη σε νικήσαμε»: οι εργαζόμενοι της E.L.F.E. (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων – Β.Φ.Λ.) δεν πτοήθηκαν από τις εκδικητικές απολύσεις, τις απειλές, τις συκοφαντίες περί εμπρησμού της διοίκησης Λαυρεντιάδη, ούτε ακόμα από τη θέση παρατηρητή που είχε επιλέξει η κυβέρνηση να κρατήσει απέναντι στον αγώνα τους. Μετά από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας έκρινε άδικες και καταχρηστικές τις απολύσεις και έδωσε το πράσινο φως για να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι πρώτοι 56 πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της διοίκησης της βιομηχανίας.

«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ

Η νέα αυτή δικαστική απόφαση, που έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους με εκδηλώσεις ικανοποίησης και χαράς έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καβάλας, την Πέμπτη (13/07/2017), ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των συνολικά 180 απολυμένων.

Η παραπάνω υπόθεση είχε εκδικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου 2016, ενώ εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για άλλες δυο ομαδικές αγωγές απολυμένων της λιπασματοβιομηχανίας κατά της διοίκησης της εταιρείας.

Όπως και σε προηγούμενη απόφαση έτσι και στη νέα, το δικαστήριο κρίνει άκυρο το καθεστώς της διαθεσιμότητας και καταχρηστικές τις απολύσεις, με προσχηματική κατάθεση μηνύσεων εις βάρος τους, ενώ διατάσσει την εταιρεία να καταβάλει σε κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά μισθούς υπερημερίας και νόμιμες αποζημιώσεις. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση Λαυρεντιάδη είχε φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει για εμπρησμό τους εργαζόμενους, προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις, ενώ μνημειώδεις ήταν και οι τακτικισμοί με το άνοιγμα και κλείσιμο εταιρειών, για να χαθούν τα ίχνη των οφειλών του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εργαζόμενων-Απολυμένων της ELFE ΑΕ (πρώην ΒΦΛ), στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας. Την απογοήτευση και την αγωνία για την επόμενη ημέρα, είχε αντικαταστήσει ο ενθουσιασμός. Εύγλωττο ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μέσω της... τούρτας που είχαν φέρει για να γιορτάσουν τη δικαστική απόφαση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Βογιατζίδης, δήλωσε για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου: «Το σημαντικότερο στοιχείο που αναφέρεται στην απόφαση είναι ότι, σύμφωνα με αυτήν, οι εργολαβικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι παρένθετες της ELFE ΑΕ και λειτουργούν σαν ένα. Πλέον περιμένουμε να δούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείπει το ρόλο του παρατηρητή -που έχει πάρει εδώ και πολλούς μήνες- και να ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Περιμένουμε, επίσης, τον σχολιασμό όλων όσοι εκκωφαντικά σιωπούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και άφηναν τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να δρα ανενόχλητος σε βάρος Καβαλιωτών που αγωνίστηκαν για να παραμείνει ανοιχτή η βιομηχανία -και των οικογενειών τους.

Πλέον με αυτή την απόφαση είναι σαν να μην έχουμε απολυθεί ποτέ! Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου μάς δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε -πέραν, φυσικά, των αποζημιώσεων- μισθούς με τόκους υπερημερίας, όχι μόνο για τους μήνες που είμαστε απολυμένοι αλλά και για το χρονικό διάστημα που είχαμε τεθεί σε διαθεσιμότητα (στα τέλη της άνοιξης του 2016). Και μπορεί, τυπικά, η απόφαση του Πρωτοδικείου να σχετίζεται με τους μήνες από την στιγμή που απολύθηκαν οι εν λόγω 56 εργαζόμενοι ως και την εκδίκαση της αγωγής στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο στην πράξη η απόφαση 'περιλαμβάνει' και τους υπόλοιπους μήνες ως και σήμερα! Άρα, στην πράξη, οι εν λόγω 56 δεν θεωρούνται απολυμένοι από τη βιομηχανία -μιας και η απόλυσή τους κρίθηκε άκυρη- αλλά εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν έναν και πλέον ολόκληρο χρόνο! Από εδώ και πέρα ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα πρέπει, πλέον, να εφαρμόσει την απόφαση αυτή, να αποδεχτεί τις υπηρεσίες μας στο εργοστάσιο και να 'ξεχάσει' όλα τα τερτίπια που εφάρμοσε προκειμένου και να μην μας αποζημιώσει αλλά και να αποποιηθεί των μεγάλων οφειλών της ELFE ΑΕ προς όλους όσους οφείλει.

Αυτή τη στιγμή το ηθικό των απολυμένων έχει αναπτερωθεί, ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται μέχρις ότου δικαιωθούμε όλοι μας και επιστρέψουμε στη βιομηχανία. Η απόφαση αυτή είναι, μεν, ένα πρώτο βήμα δικαίωσης για όλους μας, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως το τέλος».

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας και υπογραμμίζει: «Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση είναι η αρχή του τέλους της ασυδοσίας της Διοίκησης της εταιρείας ΒΦΛ και αποτελεί τη μία εκ των τριών αποφάσεων επί των αγωγών που κατέθεσαν κατά της εργοδοσίας τα μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων. Τέτοιου είδους δικαστικές αποφάσεις φανερώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα αποτελέσματα ενός δίκαιου και συντονισμένου αγώνα, στον οποίο η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει συνδικαλιστικά και νομικά και να συμβάλει με κάθε τρόπο».

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σήμερα η Δικαιοσύνη κατέρρευσε το μύθο ότι κάποιοι μπορούν πάντα να πλουτίζουν πατώντας επί πτωμάτων!

Σήμερα η Δικαιοσύνη καταδίκασε το φαινόμενο Λαυρεντιάδη δικαιώνοντας τον κόσμο του μόχθου και της εργασίας!

Σήμερα κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πολλοί άλλοι ακόμη καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την ανοχή που έδειξαν σε φαινόμενα τύπου Λαυρεντιάδη!

Σήμερα η κυβέρνηση έχει ευθύνη να ξεκαθαρίσει "το μαύρο τοπίο" που έχει στηθεί στα Λιπάσματα Καβάλας με τις διάφορες εταιρείες, που ξεφυτρώνουν ως μανιτάρια γύρω από την μητρική εταιρεία!».

Δηλώσεις με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας, έκαναν και η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί λογικές που κινούνται εκτός νομιμότητας, παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας της εργασίας και του περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου θέτουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρεί την εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία και σέβεται την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Πρακτικές που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση θα βρίσκονται αντιμέτωπες με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους» δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Το Newsbomb.gr έχει καλύψει από την αρχή τον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας ενάντια στις αυθαιρεσίες Λαυρεντιάδη, ενώ με συνεχή ρεπορτάζ έχει αποκαλύψει όλη τη δράση του διδύμου Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και kavala-portal.gr)

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved