ΕΛΛΑΔΑ

Βίτσας: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Βίτσας: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Στη Μυτιλήνη ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Το δίκαιο της θαλάσσης ισχύει ακόμα και για χώρες που δεν το έχουν προσυπογράψει και ορίζει τον τρόπο που καθορίζονται τα σύνορα». Αυτά τόνισε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, εξερχόμενος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής περιοδείας που ξεκίνησε σήμερα σε νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος σε θέματα του υπουργείου του και ιδιαίτερα σε αυτά των επιπτώσεων στα νησιά από τις προσφυγικές ροές, ο κ. Βίτσας δήλωσε πως «η οργάνωση της δουλείας μας θα οδηγήσει στην αποσυμπίεση των νησιών με διάφορους τρόπους, αλλά και στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας των κατοίκων».

Όπως είπε, σε 15 μέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής με το οποίο θα ρυθμίζονται θέματα αρμοδιοτήτων του υπουργείου. Έτσι και θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα σχετικά με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι της Μόριας στη Μυτιλήνη και του Χαλκειούς της Χίου. Ο κ. Βίτσας εκτιμά πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν πάρει τα χρήματα που δικαιούνται οι περίοικοι των καταυλισμών που υπέστησαν ζημιές.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των χωριών της Παναγιούδας και της Μόριας, που γειτνιάζουν με τον καταυλισμό, ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο διαχείρισης λυμάτων του καταυλισμού, για τα οποία εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι. Όπως είπε ο υπουργός, η μελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί, έχει βρεθεί και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του και σύντομα το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.

Την Παρασκευή, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής θα επισκεφθεί τη Χίο και στη συνέχεια τη Σάμο.

Ρoή Ειδήσεων