Οι New York Times αποκαλούν τη Μυτιλήνη «νησί της απελπισίας»

Newsbomb

Οι New York Times αποκαλούν τη Μυτιλήνη «νησί της απελπισίας»

Ως νησί της απελπισίας χαρακτηρίζουν οι New York Times τη Μυτιλήνη, την οποία επισκέφθηκαν για να καταγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών.

Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τη ζωή των προσφύγων στη Μόρια, αλλά και σε άλλους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο νησί, δύο χρόνια από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετά την οποία χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη Μυτιλήνη, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους και ανήμποροι να συνεχίζουν το δρόμο τους προς την Ευρώπη.

«5.500 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται σε έναν χώρο που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει 2.500 χιλιάδες ανθρώπους», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες αφίξεις στο νησί: «Από τον Ιανουάριο έχουν φθάσει 2.698 νέοι πρόσφυγες στο νησί των 86.000 κατοίκων, ενώ εκείνοι που έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία ανέρχονται σε μόλις 64».

Πιο τυχεροί, εκείνοι που είδαν το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου να γίνεται δεκτό, και συχνά μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αντίθετα, εκείνοι που τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν, επιστρέφουν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ. Ωστόσο, καμία από τις δύο χώρες, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν έχει κίνητρο για να τους υποδεχθεί. «Στην Ελλάδα οι αρχές προωθούν αργά τις υποθέσεις τους, με τους πρόσφυγες να ζουν στην αναμονή για μήνες, εγκλωβισμένοι σε συνθήκες τόσο θλιβερές, που ο Πάπας Φραγκίσκος τις παρομοίασε με εκείνες ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης», τονίζεται.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπαλμπακάκη, διευθυντή του κέντρου της Μόριας, δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στο δημοσίευμα «η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο, αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο». Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών αναρωτιούνται για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί, ενώ εκφράζουν φόβους τόσο για την υγεία, όσο και για την ασφάλειά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved