ΕΛΛΑΔΑ

«Άκυρο» το πρόστιμο σε Vodafone – Ericsson για τις υποκλοπές

«Άκυρο» το πρόστιμο σε Vodafone – Ericsson για τις υποκλοπές

Περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ καλείται να επιστρέψει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών στις εταιρείες Vodafone και Ericsson για την υπόθεση των υποκλοπών!

Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε ο προϊστάμενος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος κατά την ακρόασή του από τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Συγκεκριμένα, είπε το ποσό αυτό αφορά πρόστιμο το οποίο αρχικά είχε επιβληθεί στις δυο πολυεθνικές για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Vodafone και Ericsson κατέβαλλαν το πρόστιμο, το οποίο όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε «άκυρο». Το ΣτΕ μάλιστα καλεί την αρχή να επιστρέψει τα χρήματα και μάλιστα εντόκως. Να σημειωθεί ότι το σκεπτικό του ανώτατου δικαστηρίου στηρίζεται στο γεγονός ότι η απόφαση της ΑΔΑΕ έπρεπε να προκύψει ύστερα από δημόσια συνεδρίαση και όχι κλειστή όπως είναι η πάγια τακτική της σύμφωνα και με τον κανονισμό λειτουργίας της.

Πέραν αυτού όμως, ο κ. Λαμπρινόπουλος μίλησε και για τις δεκάδες υποθέσεις υποκλοπών που έχουν προκύψει κατά τους ελέγχους της Αρχής. Ανέφερε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά το οποίο, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ εντόπισε «μαγνητοφωνάκια σε καφάο του ΟΤΕ» τα οποία κατέγραφαν τηλεφωνικές συνομιλίες. Παρά ταύτα ο προϊστάμενος είπε ότι η ανεξάρτητη αρχή στελεχώνεται από μόλις 38 άτομα τα οποία είναι αδύνατο να ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες.

Επιπλέον, ο κ. Λαμπρινόπουλος μίλησε και για τα περίφημα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ σημειώνοντας ότι «αν αυτός είναι ο εξοπλισμός της υπηρεσίας τότε στερείται εξοπλισμού». Τόνισε ότι η Αρχή «δεν μπορεί να ελέγξει ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και αν υπάρχουν παραβιάσεις του απορρήτου» και συμπλήρωσε πως «Δεν διαπιστώσαμε κάτι επιλήψιμο στον έλεγχο στην ΕΥΠ. Ψάξαμε και το βαλιτσάκι και τον σκληρό δίσκο που περιέχει. Όμως δεν νομίζω ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ δηλαδή που είναι εγκατεστημένη και άλλα. Εγώ δέχομαι ότι αυτό που μου έδειξε η ΕΥΠ αυτό έχει δηλαδή το βαλιτσάκι και κάτι χειροκίνητα συστήματα».