ΕΛΛΑΔΑ

Χαλυβουργική: Το μυστικό που κρύβουν μέσα στην εταιρεία οι Αγγελόπουλοι

Χαλυβουργική: Το μυστικό που κρύβουν μέσα στην εταιρεία οι Αγγελόπουλοι

Αδερφοί Αγγελόπουλοι:  Ο πόλεμος μεταξύ της Χαλυβουργικής και της ΔΕΗ για τα χρέη στην επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολύ παρασκήνιο - Οι Αγγελόπουλοι αρνούνται να πληρώσουν τα 32 εκατομμύρια, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι είναι πολύ περισσότερα τα χρέη και η Χαλυβουργική επιμένει ότι δέχεται κατασυκοφάντηση - Τα ερωτήματα πίσω από αυτή την ιστορία είναι πολλά - Άραγε κρύβει κάποιο μυστικό μέσα της η Χαλυβουργική; - Ποιος καταναλώνει τόσο ρεύμα αφού δεν παράγεται χάλυβας; 

ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΑΛΥΒΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ;

Ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν πληροφορίες οι οποίες πρέπει να απαντηθούν και από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από τα υπουργεία, διότι η ΔΕΗ φαίνεται να έχει ισχυρά επιχειρήματα ότι τα χρέη είναι περισσότερα και ότι είναι αναντίστοιχα με την παύση παραγωγής χάλυβα.

Θ3Φ3

Ρωτάμε λοιπόν:

  • Αφού η Χαλυβουργική είχε σταματήσει να παράγει χάλυβα, γιατί κατανάλωνε τόσο πολύ ρεύμα; Έφτιαχνε κάτι άλλο μέσα στο εργοστάσιο;
  • Ποιο είναι το μυστικό που κάποιοι επιχειρούν να κρύψουν;
  • Υπάρχει κάποια άλλη εταιρεία μέσα στη Χαλυβουργική η οποία παράγει κάποιο άλλο προϊόν και στη συνέχεια το πουλάει χοντρική;
  • Τι ακριβώς παράγουν, χωρίς να πληρώνουν ρεύμα;

Πρακτικά δηλαδή, με όχημα τη Χαλυβουργική που όλα αυτά τα χρόνια δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή, μια άλλη εταιρεία, «κρύβεται» πίσω από την απληρωσιά και κάνει τη δουλίτσα της μια χαρά, χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή.

Το κόλπο είναι καταπληκτικό.

Βεβαίως τα σαϊνια της κυβέρνησης δεν έχουν πάρει χαμπάρι. Ή μήπως ξέρουν;

Τα υπόλοιπα περί «πολέμου» με τη ΔΕΗ περιορίζονται μόνο σε χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων.

Εχθές, Κυριακή 30.12.2018, η Χαλυβουργική… σήκωσε δήθεν το γάντι και με ανακοίνωσή της επιτίθεται στην ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις», τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «καταχρηστικές και άρα παράνομες». Μάλιστα, οι Αγγελόπουλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ τους έχει κατασυκοφαντήσει και μάλιστα με δόλο!

Για άλλη μια φορά, βλέπουν εχθρούς, τους οποίους βέβαια δεν κατονομάζουν. Συνήθης τακτική των Αγγελόπουλων.

Προκαλεί εντύπωση ότι δεν απαντούν στο ερώτημα «γιατί δεν πληρώνουν τα χρέη;».

Καμία κουβέντα για την ταμπακιέρα...

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαλυβουργική:

«Όπως είναι γνωστό, η εμβληματική για την ελληνική βιομηχανία και οικονομία Χαλυβουργική πραγματοποίησε το 2001 μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Ωστόσο η επένδυση αυτή δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί λόγω του ενεργειακού κόστους. Εδώ και πολλά χρόνια – πολύ πριν την οικονομική κρίση – σύσσωμος ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας έχει επισημάνει το απαράδεκτο υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα αυτό γιγαντώθηκε στην περίοδο της κρίσης και έγινε με δραματικό τρόπο αισθητό σε κλάδους όπως η χαλυβουργία. Οι ευθύνες της ΔΕΗ για το απαράδεκτο αυτό υψηλό κόστος, αναγνωρίζονται πλέον από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θεώρησε καταχρηστικές – και άρα παράνομες – τις υψηλές χρεώσεις και τις αυθαίρετες αυξήσεις που η ΔΕΗ επιβάλλει. Από τις αυθαίρετες αυτές αυξήσεις η Χαλυβουργική επιβαρύνθηκε παρανόμως με € 7.167.365 για την περίοδο 2008-2013. Για τον λόγω αυτόν στις 20.3.2015 καλέσαμε τη ΔΕΗ προς εξώδικη διευθέτηση της διαφοράς, σύμφωνα με τη μεταξύ μας σύμβαση. Παρά ταύτα η ΔΕΗ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Η περίεργη στάση της ΔΕΗ απέναντι στην εταιρία μας εκδηλώνεται όμως και με άλλους τρόπους.

Κατ’ αρχάς η αναφορά της ΔΕΗ για οφειλές μας ύψους € 31,8 εκ. είναι πλασματική. Στις οφειλές αυτές κακώς περιλαμβάνει το πιο πάνω ποσό των € 7.167.365, κακώς δεν αφαιρεί ποσό € 2,3 εκ. που έχουν καταβληθεί ως εγγύηση στη ΔΕΗ, ενώ συμπεριλαμβάνει και τόκους ύψους € 1.663.178.

Επιπλέον είναι απορίας άξιον το τι έχει γίνει από την πλευρά της ΔΕΗ με βασικό ανταγωνιστή μας, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez, τον Σεπτέμβριο του 2016 όφειλε στη ΔΕΗ € 40 εκ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Χαλυβουργική πρόσφατα, και σε ανύποπτο χρόνο, κάλεσε την ΔΕΗ σε φιλικό διακανονισμό των ζημιογόνων συνεπειών, για την εταιρία μας, της αυθαίρετης υποχώρησης της λίγο πριν την από κοινού δημιουργία μονάδος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 880 MW.

Εν όψει αυτών των λόγων και των όποιων σκοπιμοτήτων “κατανοούμε” τις ενέργειες της ΔΕΗ και τη συκοφάντηση της Χαλυβουργικής με ανακοινώσεις όπως αυτή της 28ης Δεκεμβρίου.

Οφείλουμε ωστόσο, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να επισημάνουμε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρίας μας στην Ελευσίνα δεν έπαυσαν να λειτουργούν παρά μόνον από την 17η Δεκεμβρίου λόγω της γνωστής – και επιλεκτικής υπέρ των ανταγωνιστών μας και όχι μόνο – απόφασης της ΔΕΗ, με στόχο την πλήρη απαξίωση των υπερσύγχρονων αυτών εγκαταστάσεων.

Μέχρι τότε, η έστω και μειωμένη παραγωγή μας καθώς και οι ανάγκες διατήρησης των μονάδων μας σε ετοιμότητα επέβαλαν πλήρως τις καταγραφείσες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, καμία διάταξη της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής δεν έχει παραβιασθεί.

Η Χαλυβουργική είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει όλα τα εκ του νόμου δικαιώματα της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της».

Τι έλεγε η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα

ΔΕΙ 1

Η ΔΕΗ μέσα από την ανακοίνωσή της, ασκεί σφοδρή κριτική στην βιομηχανία και την κατηγορεί πως… παράγει άλλα προϊόντα εκτός χάλυβα κάτι που δεν επιτρέπεται με βάση την σύμβαση.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει η Χαλυβουργική πλήρωνε φθηνό βιομηχανικό ρεύμα, ενώ εδω και πάρα πολλούς μήνες δεν είχε παραγωγική δραστηριότητα, αλλά μόνο εμπορική.

Οι Αγγελόπουλοι δηλαδή δεν δήλωσαν τη μεταβολή στις δραστηριότητες της εταιρείας με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, τόσες που είναι συγκρίσιμες με αυτές του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και του ΟΣΕ!

Και βεβαίως χωρίς να έχουν γραμμή παραγωγής.

aggelopouloi111

Καταπληκτικό.

Προσέξτε τι θα συμβεί τώρα.

Η ΔΕΗ θα επανυπολογίσει το χρέος με βάση εμπορικά τιμολόγια και θα στείλει νέο, πολύ μεγαλύτερο λογαριασμό στους Αγγελόπουλους.

Το απόστημα μόλις άνοιξε λοιπόν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

«Σχετικά με τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Αναφορικά με το θέμα των οφειλών και των εν γένει οικονομικών δοσοληψιών της εταιρείας ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ με τη ΔΕΗ, πέραν των όσων έχουν μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθεί ανακοινώνονται τα εξής:

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και στοιχεία, που περιήλθαν σε γνώση της ΔΕΗ, η παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων από τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ έχει τερματιστεί από το 2015.

Ωστόσο οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας αυτής παραμένουν έκτοτε σε πολύ υψηλά επίπεδα, συγκρίσιμες με αυτές μεγάλων καταναλωτών όπως ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή ο ΟΣΕ.

Το εντελώς αδικαιολόγητο αυτό ύψος των καταναλώσεων οφείλεται στην παραγωγή άλλων προϊόντων στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ άσχετων με το χάλυβα.

Το ανωτέρω συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, στο πλαίσιο της οποίας η προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε αποκλειστικά στην παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων.

Η ΔΕΗ επιφυλάσσεται και ήδη έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της προφανούς ζημίας που υπέστη, με την επιβαλλόμενη αναδρομική ανατιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε αντιστοιχία με την πραγματική παραγωγική δραστηριότητα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ όσο και στην διελεύκανση τυχόν εξαπάτησης της».

Διαβάστε επίσης:

Αγγελόπουλοι για Χαλυβουργική: «Λεφτά υπάρχουν αλλά τα τρώει η σύζυγος του πατέρα μας»

Νεφελούδης για Αγγελόπουλους: Δεν μπορεί κάποιοι να επιβάλουν τη φτώχεια γιατί έτσι γουστάρουν

Οι Αγγελόπουλοι, η Χαλυβουργική και το παραμυθάκι με το... δράκο