ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Αγωνία για τους δανειολήπτες - Τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα

Κόκκινα δάνεια: Αγωνία για τους δανειολήπτες - Τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα

Μεγαλώνει η αγωνία για δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον έχουν περιθώριο 20 ημερών για να κάνουν την αίτηση τους και να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη, προστατεύοντας κατ ' αυτόν τον τρόπο την πρώτη κατοικία τους. 

«Εντός του Φεβρουαρίου» τοποθέτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης τη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα, διέψευσε ότι ο ίδιος έθεσε θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τονίζοντας ότι «ό,τι έχει συμβεί στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους μήνες είναι σε θετική κατεύθυνση».

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να καταθέσουν την αίτηση τους, ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 28/2/2019, όσοι δανειολήπτες δεν καταφέρουν τελικά δεν καταφέρουν να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά λόγω υπαιτιότητας των Τραπεζών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα συγκεντρώνοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να επωφεληθούν από τα υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει σήμερα ο Νόμος Κατσέλη.

Στο Newsbomb.gr μίλησε η δικηγόρος Παρ αρείω πάγω Κατερίνα Θ. Φραγκάκη

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι από τις αρχές Μαρτίου το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών θα περιλαμβάνει αυστηρότερα κατά πολύ εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με τα κόκκινα δάνεια να ανέρχονται στα 85 δις ευρώ και χιλιάδες δανειολήπτες να έχουν εγκλωβιστεί στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορέσουν όλοι οι δανειολήπτες που πραγματικά βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση να τακτοποιήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών θα πρέπει να εμπεριέχει όλες τις δικλίδες ασφαλείας για όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα στα χρόνια της δεκαετούς πρωτοφανούς κρίσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποκλείει τους στρατηγικά κακοπληρωτές.

Αφού τελικά δε δόθηκε η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράζουν τα δάνεια τους στις χαμηλές τιμές που τα αποκτούν τα funds, κυβέρνηση και δανειστές ας δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο σε μια κοινωνία της οποίας μεγάλο ποσοστό ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να σωθούν οι κατοικίες των οικονομικά ασθενών πολιτών.

Εν κατακλείδι, η ρύθμιση θα πρέπει να είναι γενναία και προσαρμοσμένη στα οικονομικά δεδομένα της χώρας, προκειμένου να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και χιλιάδες νοικοκυριά να πάρουν την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που τόσο έχουν ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση κατώτατου μισθού: Τα κόλπα των εργοδοτών για μην την καταβάλλουν

Σχετικές ειδήσεις