ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ποιοι εντάσσονται στο νέο νόμο - Ποια τα κριτήρια

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ποιοι εντάσσονται στο νέο νόμο - Ποια τα κριτήρια
Ποιοι θα δουν «κούρεμα» της οφειλής τους

Προστασία πρώτης κατοικίας - «Ομπρέλα» προστασίας για περισσότερους από 200.000 δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια άνοιξε η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών, που επετεύχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης (14/02/2019) παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση εντός του Σαββατοκύριακου θα προετοιμάσει και θα στείλει την πρότασή της στους θεσμούς και έως το τέλος του μήνα να έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Το νέο πλαίσιο προστασίας θα βασίζεται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας θα αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τους οποίους και θα υπάρχει η πρόνοια της κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου τους – θα προσφέρεται κρατική επιδότηση του 1/3 της δόσης. Το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει το Δημόσιο για την επιδότηση της δόσης των δανείων για τη διετία 2019- 2020 ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών, η νέα ρύθμιση αναμένεται να δώσει προστασία σε περίπου 237.000 δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες όφειλες σε στεγαστικά δάνεια, αριθμός που αφορά περίπου το 80% των κόκκινων δανείων.

Αν και ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τα κριτήρια του νέου πλαισίου για την προστασία, σύμφωνα με πληροφορίες τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο νόμο θα είναι κλιμακωτά και θα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Τα κριτήρια

Συγκεκριμένα, για τον άγαμο το ετήσιο εισόδημα θα είναι στα 12.500 ευρώ, για ζευγάρι το ετήσιο εισόδημα θα είναι στα 21.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο.

Επιπλέον οι δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία αντικειμενικής αξίας ως 250.000 ευρώ, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Επίσης, στη νέα ρύθμιση θα μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Η διαδικασία ένταξης

Ως προς την επιδότηση της δόσης δανείου αποφασίσθηκε το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο Δημόσιο τη διετία 2019-2020 να ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, ο υπερήμερος δανειολήπτης θα υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά σε ειδική ενότητα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εν συνεχεία, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση, ανάλογα με την ηλικία του, με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου να μπορεί να επεκταθεί έως και τα 20 έτη.

Τόσο το επιτόκιο, όσο και το ενδεχόμενο «κούρεμα» του υπολοίπου της οφειλής θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής - αξίας ακινήτου. Βασικός πάντως στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση που θα προκύψει να είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 30%. Διαγραφή οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του.

Διαβάστε επίσης:

Πειραιάς: Φρίκη από τα ευρήματα του ιατροδικαστή – Η δολοφόνος αφαίρεσε τα όργανα του 79χρονου

Άγιος Παΐσιος: Αυτή είναι η αρρώστια που θα αποδεκατίσει την Τουρκία

Αποκάλυψη: «Αυτή είναι η ημερομηνία των εθνικών εκλογών 2019 - Το αποφάσισε ο Τσίπρας»

Καιρός τώρα: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους - Πού θα «χτυπήσουν»

Σχετικές ειδήσεις