ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση της «Ωκεανίδας» - Χιόνι και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής

Κακοκαιρία: Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση της «Ωκεανίδας» - Χιόνι και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής
Παγετός και τσουχτερό κρύο προβλέπονται και την Κυριακή (24/02/2019) καθώς συνεχίζεται η επέλαση της «Ωκεανίδας».
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Καιρός ΤΩΡΑ | Κακοκαιρία | ΕιδήσειςΣτον κλοιό της σφοδρής κακοκαιρίας «Ωκεανίδα» θα παραμείνει και την Κυριακή (24/02/2019) το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις σφοδρές χιονοπτώσεις να επιμένουν ακόμη και σε περιοχές του νομού Αττικής με χαμηλό υψόμετρο, όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό, ενώ ενισχυμένοι θα είναι και οι βοριάδες στα πελάγη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για την Κυριακή (24/02/2019) προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Βαθμιαία μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 Μποφόρ με βαθμιαία μικρή εξασθένηση στα βόρεια.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 Μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -04 έως 01 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 7 με 9 Μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα από τα βόρεια
θερμοκρασία: από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Στα υπόλοιπα χιονόνερο η χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά στην ανατολική Στερεά - Εύβοια 200-300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 300-500 μέτρα), που από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά 9 και τοπικά στα νοτιά 10 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -02 (μείον 2) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειά η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Άνεμοι: στα δυτικά βορειοανατολικοί 8 με 10 Μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που γρήγορα θα σταματήσουν. Στα νοτιά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 Μποφόρ.
Στα νοτιά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: στα νοτιά από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 02 έως 10 βαθμούς.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βορειά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η «Ωκεανίς» θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα (25/02/2019).

Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 23/02/2019 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.

Ριπές ανέμου: Σε ποια περιοχή ο άνεμος ξεπέρασε τα 140 χλμ./ώρα

Την ίδια στιγμή, προβλήματα προκάλεσαν το Σάββατο (23/02/2019) οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h. Σύμφωνα με το meteo.gr sto Αιγαίο οι μέγιστες ριπές των ανέμων ξεπέρασαν τα 140 χιλιόμετρα.

Ο παρακάτω χάρτης στην gallery του Newsbomb.gr δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 329 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr το πρωί του Σαββάτου 23/02. Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 17:00 το Σάββατο (23/02) η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν «κολλημένο» στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Στα «λευκά» η Θεσσαλονίκη

Από τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου έπεφτε πυκνό χιόνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στα λευκά «ντύθηκαν» οι περιοχές Φίλυρο, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Ωραιόκαστρο, Θέρμη, Πανόραμα, ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε και στην Καλαμαριά.

Χιονόπτωση σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Νωρίτερα το Σάββατο χιόνι έπεσε σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα με τη θερμοκρασία στην πόλη της Κοζάνης να βρίσκεται στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνισε και στον Έβρο

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, εξάλλου, σε λευκό κλοιό είχε βρεθεί και ο νομός Έβρου, όπου σημειώθηκαν κατά διαστήματα έντονες χιονοπτώσεις.

Οι χιονισμένες Φέρες Έβρου

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς τομέα Δήμου Αλεξανδρούπολης Νικόλαος Γκότσης, ανέφερε ότι η κατάσταση στις Φέρες και την Αλεξανδρούπολη είναι αρκετή καλή, ενώ δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα. Οι Αρχές του νομού βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ οι αλατιέρες βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θαμμένη στο χιόνι η Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία, αφού η έντονη χιονόπτωση από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και οι ισχυροί άνεμοι, εμποδίζουν ακόμα και τον εκχιονισμό, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών.

Δείτε βίντεο από το νησί:

Χιόνια και στα Τρίκαλα

Έντονη ήταν η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις των οδηγών.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει στα 20 εκατοστά. Χιονόπτωση έχουμε και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Παγωμένη και η Μυτιλήνη

Παράλληλα, χιόνισε στα περισσότερα ορεινά χωριά της Μυτιλήνης.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε Αγιάσο, Σκαλοχώρι, Βατούσα, Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Βαφειό, Αμπελικό, Λεπέτυμνο, αλλά και χαμηλότερα. Οι Αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Μυτιλήνης.

O δήμος Μυτιλήνης με ανάρτηση του επισήμανε: «Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα στην περιοχή του Ολύμπου, την περιοχή του Αμπελικού και το Σκαλοχώρι, παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι δρόμοι στις παραπάνω περιοχές παραμένουν ανοιχτοί αλλά για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων συστήνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Συνεργεία και μηχανήματα του Δήμου, υπό το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και του Αρμόδιου Αντιδημάρχου, Νίκος Καρασάββας, βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα για να επέμβουν όπου αυτό κριθεί αναγκαίο σε περίπτωση που τα φαινόμενα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες».

Ο χιονιάς έφτασε και στη Λάρισα

Στα λευκά έχουν «ντυθεί», εξάλλου, ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας.

Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελίβοια, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.

Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το τέλος του κόσμου; Ανοίγουν γιγαντιαίες τρύπες στην Τουρκία - Τι λένε οι επιστήμονες

Παραλίγο τραγωδία στο ΑΕΚ - Απόλλων Σμύρνης στο ΟΑΚΑ: Πινακίδα καταπλάκωσε φωτογράφο!

Παραλήρημα Τσελίκ κατά Ελλάδας - Κύπρου: «Μην κάνετε το λάθος, θα απαντήσουμε»

Σχετικές ειδήσεις