ΕΛΛΑΔΑ

Χάος στα Διαβατά: Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων - Ένας τραυματίας (pics&vids)

Χάος στα Διαβατά: Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων - Ένας τραυματίας (pics&vids)

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης - Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, στο σημείο παραμένουν 300-320 άτομα, οικογένειες και μεμονωμένοι, οι περισσότεροι κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι διέμεναν σε δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα, ή ξενοδοχεία.

Τόνισε, δε, ότι εξακολουθούν να επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, παρόλο που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τους προειδοποίησε για τους κινδύνους του εγχειρήματος.

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Έκκληση προς τους πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν προς τα σύνορα

Έκκληση προς τους αιτούντες άσυλο που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε καραβάνι προς τα σύνορα «να μην ξεφύγουν από τα όρια της νομιμότητας» κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη συγκέντρωση προσφύγων έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών». Οι ίδιες πηγές καλούν τους επωφελούμενους «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».

Προειδοποίηση και από Ύπατη Αρμοστεία και ΔΟΜ

Εξάλλου, στην έκδοση προειδοποίησης σχετικά με «ψευδείς πληροφορίες και φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» έχουν προχωρήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Αιτία αποτέλεσε η διασπορά της φήμης μέσω των σόσιαλ μίντια ότι προγραμματίζεται οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στα βορειοδυτικά σύνορα προκειμένου να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, με την υποστήριξη θεσμικών φορέων και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Με αφορμή την ενημέρωση που κυκλοφορεί εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθώς μέρα με τη μέρα η φημολογία δυνάμωνε εκδώσαμε προειδοποίηση για τους κινδύνους των παράτυπων μετακινήσεων και διαψεύδουμε τη σχετική φημολογία», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας, Στέλλα Νάνου.

Στην προειδοποίηση, που εκδόθηκε σε έξι διαφορετικές γλώσσες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί τους δεν ενθαρρύνουν τις παράτυπες μετακινήσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες. «Οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων σύλληψη, κράτηση, αποχωρισμό από την οικογένεια, ακόμα και θάνατο», σημειώνεται. Επίσης, διευκρινίζεται ότι υπάρχουν και πιθανές νομικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινητοποιήσεις, όπως το να μείνουν χωρίς κατάλυμα, φαγητό και άλλες βασικές υπηρεσίες. Καλούνται δε οι πρόσφυγες να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους και τις ζωές των μελών της οικογένειάς τους, ιδίως των παιδιών. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι οι ελληνικές αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι άλλες οργανώσεις μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη με ασφαλή και νόμιμο τρόπο. Αντίθετα, ότι οι πληροφορίες που διακινούνται από ανεπίσημες πηγές, στη συγκεκριμένη περίπτωση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι συχνά παραπλανητικές ή τελείως λανθασμένες.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν βγάλει και άλλες πλατφόρμες ενημέρωσης προσφύγων, όπως το Mobile Info Team και το Refugee.info.

Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών

Νωρίτερα το απόγευμα προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα προσφύγων προσπάθησε να περάσει προς τη Συμμαχική Οδό, η οποία ήταν κλειστή.

Εκεί συνάντησαν τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Σημειώνεται ότι από το πρωί εκατοντάδες αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, έχουν κατασκηνώσει έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά.

Στο σημείο βρέθηκαν και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, με νέους πρόσφυγες να καταφτάνουν στο σημείο, πολλοί από τους οποίους με τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Σύμφωνα με το thessnews.gr, τις επόμενες ώρες οι συγκεντρωμένοι προτίθενται να συγκεντρωθούν στο σημείο τόσο από άλλες δομές φιλοξενίας, όσο και από τη δομή Αναγνωστοπούλου, με απώτερο στόχο, όπως ανέφεραν, το πρωί της Παρασκευής (5/4) να ξεκινήσουν για την Ειδομένη, ώστε να διέλθουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση με τρόπο, ώστε να μη δημιουργηθεί ένταση, λόγω και της παρουσίας οικογενειών και παιδιών στο σημείο.

Νωρίτερα το πρωί, δημιουργήθηκε ένταση με ομάδες προσφύγων και μεταναστών να εκτοξεύουν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Πηγές: voria.gr, thessnews.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία Νέος Κόσμος: Αυτός είναι ο λόγος που η 44χρονη έριξε το παιδί της στο κενό και αυτοκτόνησε

ΣΟΚ: Δολοφόνησαν εν ψυχρώ επιχειρηματία - Νεκρή η Έλενα Φανουράκη (pics)

Πέθανε ο Νίκος Κοντοσώρος

Σχετικές ειδήσεις