ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δίνει όλα ο Ευκλείδης: Κοινωνικό μέρισμα, 13ος μισθός, 13η σύνταξη και φοροελαφρύνσεις

Τα δίνει όλα ο Ευκλείδης: Κοινωνικό μέρισμα, 13ος μισθός, 13η σύνταξη και φοροελαφρύνσεις

Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και μπροστά στον κίνδυνο μιας βαριάς εκλογικής ήττας, το Μέγαρο Μαξίμου με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μοιράζει υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης. Παράλληλα, καλλιεργεί προσδοκίες για την καταβολή επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους υπό τη μορφή 13ου μισθού.

Το δόγμα «Ευκλείδη, δώσ’τα όλα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά και τις νεότερες «φουσκωμένες» προβλέψεις της κυβέρνησης για το υπερπλεόνασμα του 2019, μέσω των οποίων ανοίγει «δημοσιοοικονομικός χώρος» για παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον cnn.gr εντάσσονται οι εξαγγελίες που αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα από την ηγεσία της κυβέρνησης και στις οποίες κεντρικό ρόλο, εκτός από τις νέες ρυθμίσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία και τις υποσχέσεις για τις μειώσεις στους φόρους, θα έχουν και οι εξαγγελίες προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Δηλαδή, λίγο πριν από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την τύχη των κομμένων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες σε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για άμεση καταβολή, πιθανόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενός επιδόματος. Αυτό, με βάση τα όσα διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, ενδεχομένως να έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα λαμβάνοντας τη μορφή του 13ου μισθού.

Τι σχεδιάζει το Μαξίμου με τον Τσακαλώτο

Η οριστικοποίηση της ελληνικής πρότασης αξιοποίησης του «δημοσιονομικού χώρου» αποτελεί προτεραιότητα καθώς, τα ακριβή μέτρα θα πρέπει να παρουσιαστούν στους θεσμούς και να ποσοτικοποιηθούν προκειμένου να προχωρήσει και η αναθεώρηση των στόχων που θα αναγραφούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Το τελευταίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Μάιο και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές.

Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα μέτρα θα ταξινομηθούν σε δύο ομάδες:

1. Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά θα εφαρμοστούν και τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί σε αυτό το πλαίσιο, είναι:

  • η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (από 24% και 13% που είναι σήμερα),
  • η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλό συντελεστή,
  • η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα,
  • αλλά και η επίσπευση της μείωσης του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα

2. Στα μέτρα εφάπαξ χαρακτήρα. Είναι παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό του 2019 όχι όμως και τους επόμενους προϋπολογισμούς.

Στον κατάλογο των μέτρων με εφάπαξ χαρακτήρα περιλαμβάνεται:

  • η καταβολή ενός 15νθημέρου στους μισθωτούς του Δημοσίου και στους συνταξιούχους (ως καθυστερημένο δώρο Πάσχα).
  • η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016. Αυτή η «παροχή» θα έχει διπλό όφελος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα εμφανιστεί να προχωρεί σε μια άμεση εισοδηματική ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ταυτόχρονα να κλείνει μια μεγάλη δημοσιονομική εκκρεμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Νέο κοινωνικό μέρισμα: Αντίστροφη μέτρηση - Τα επιδόματα - «ανάσα» και οι φοροελαφρύνσεις

ΣΟΚ: Αυτή είναι η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε καταψύκτη (pics)