ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί η οικογένεια θα είναι πάντα η «καρδιά» της κοινωνίας

Γιατί η οικογένεια θα είναι πάντα η «καρδιά» της κοινωνίας

Μην πυροβολείτε την Οικογένεια!

Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι στις μέρες μας ο οικογενειακός θεσμός δοκιμάζεται δεινά και πλήττεται, καθημερινά και συχνά αθέατα, από πολλές εκπτώσεις και στρεβλώσεις. Κάθε εκτροπή από την υγιή πορεία της οικογένειας, οδηγεί σε διάφορες αλλοιώσεις.

Η «χωροχρονική» ανωμαλία των μνημονίων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα συνοχής στον κοινωνικό ιστό, δικαιώνοντας όσους μιλούσαν για «Δόγμα του Σοκ». Η αρχιτεκτονική πρωτίστως του Βερολίνου, αλλά και ολόκληρης της νομενκλατούρας των Βρυξελλών, δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας και γενικευμένης κατάθλιψης.

Παράλληλα, η προϋπάρχουσα τάση μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σοβαρά μετά την οικονομική κρίση και την υπαγωγή της χώρας στον μνημονιακό μηχανισμό, καθώς το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων και εισερχόμενης/εξερχόμενης μετανάστευσης οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού.

Η Ελλάδα υπέστη μία κολοσσιαία οικονομική και κοινωνική καταστροφή (πτώση του ΑΕΠ κατά 30%, έκρηξη της ανεργίας), πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα.

Οι ευαίσθητες δημογραφικές ισορροπίες ανατράπηκαν, οι γεννήσεις μειώθηκαν δραματικά.

Ενδεικτικά, κατά την περίοδο 2015-2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 91.207, ενώ το 2017 οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 90.000 ετησίως. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε, επίσης, και ανατροπή του μεταναστευτικού ισοζυγίου με τη διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας και υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης.

Το αποτέλεσμα αυτών των δημογραφικών εξελίξεων ήταν ο ελληνικός πληθυσμός μεταξύ 2008-2017 να μειωθεί κατά 355.000.

Την ίδια στιγμή, αν κάποιος τολμούσε να ισχυριστεί ότι οι παραπάνω αριθμοί προκαλούν «ίλιγγο», τότε μάλλον θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά και στα αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν η χώρα μας δεν αλλάξει πολιτική ως προς την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και γενικότερα του δημογραφικού προβλήματος, τότε το 2080 ο πληθυσμός της θα έχει μειωθεί σε ένα σύνολο 7,2 εκατ. ανθρώπων, συνιστώντας το μικρότερο τμήμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα ετών βομβαρδίζουν την ελληνική κοινωνία με νόμους - εντολές μιας Ευρώπης με δημοκρατικό έλλειμα και ανοίγουν πληγές που επιτείνουν τη φτώχεια και την ανέχεια.

Πληγές που διογκώνουν την ενδοοικογενειακή βία και αναγκάζουν τις οικογένειες να διαβιούν σε μικρούς, κλειστούς κύκλους.

Κάποτε ρώτησαν τη μητέρα Τερέζα για την παγκόσμια ειρήνη. Ξέρετε τι απάντησε;
«Αν θέλεις να δουλέψεις για την παγκόσμια ειρήνη, πήγαινε σπίτι σου και αγάπα την οικογένειά σου».

Σχετικές ειδήσεις