ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη: Πέθανε ο κορυφαίος κιθαρίστας των Socrates Γιάννης Σπάθας

Θλίψη: Πέθανε ο κορυφαίος κιθαρίστας των Socrates Γιάννης Σπάθας
Για την εποχή των Socrates, το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα έχει συγκριθεί με εκείνο του Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple

Θρήνος στο μουσικό στερέωμα. Πέθανε σήμερα (6/7/2019) ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της γενιάς του, ο Γιάννης Σπάθας, ο οποίος υπήρξε και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates Drank the Conium (ή απλά Socrates) .

Ο Γιάννης Σπάθας (30 Νοεμβρίου 1950-6 Ιουλίου 2019) ήταν από τους σπουδαιότερους Έλληνες βιρτουόζους της ηλεκτρικής κιθάρας.

To θρυλικό συγκρότημα Socrates

Οι Socrates (πλήρες όνομα: Socrates Drank the Conium), το ελληνικό progressive rock μουσικό συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1969 στον Πειραιά, από τους Γιάννη Σπάθα (κιθάρα), Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) και Ηλία Μπουκουβάλα (ντραμς).

Έχουν κυκλοφορήσει επτά studio albums και είναι γνωστότεροι για τραγούδια μεταξύ των οποίων τα "Starvation" και "Mountains" με αγγλικό στίχο. Ο ήχος τους είναι προσωπικός με κάποιες επιρροές από Τζίμι Χέντριξ, Φρανκ Ζάπα, Cream και άλλους. Το άλμπουμ τους Phos ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις ελληνικό rock album της δεκαετίας του 1970, πουλώντας περισσότερα από 200.000 άλμπουμς.

Οι Socrates πρωτοεμφανίστηκαν στα κλαμπ της Αθήνας, και κυρίως στο Κύτταρο (που τον αποχαιρετά μέσω της παρακάτω ανάρτησης).

Το ρεπερτόριο τους συμπεριελάμβανε κομμάτια από τη δισκογραφία τους αλλά και διασκευές από καλλιτέχνες όπως ο Τζίμι Χέντριξ, ο Φρανκ Ζάπα, oι Rolling Stones και άλλους. Έγιναν γνωστοί για τον συνδυασμό του ύφους της ελληνικής παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής και το έντονο ροκ στυλ με τα δύο σταθερά και ιδρυτικά μέλη, τον Γιάννη Σπάθα (κιθάρα) και τον Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) να γράφουν τραγούδια. Έχουν παίξει στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου ως support σε περιοδεία των U.F.O.

Για αρκετά χρόνια μετά το 1986, το γκρουπ δεν έκανε ζωντανές εμφανίσεις. Ωστόσο, το 1999 επανενώθηκε με συναυλία στον Λυκαβηττό, όπου τα βασικά μέλη βρέθηκαν ξανά μαζί (Τουρκογιώργης-Σπάθας-Τρανταλίδης) με την προσθήκη καινούργιων μουσικών (Δημήτρης Μπέλλος - πλήκτρα, Μαρκέλλα Παναγιώτου και Νίκος Κουρουπάκης - δεύτερα φωνητικά). Μαζί τους συνεργάστηκε ο πιανίστας Δημήτρης Πολύτιμος.

Μετά από κάποιες εμφανίσεις έγιναν σημαντικές αλλαγές των μελών και το συγκρότημα πήρε σταθερή μορφή από το 2002 μέχρι και το 2010 με τους: Γιάννη Σπάθα, Αντώνη Τουρκογιώργη, Μάκη Γιούλη, Αστέρη Παπασταματάκη και Μαρκέλλα Παναγιώτου. Στο διάστημα αυτό, το γκρουπ έκανε μεγάλες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε clubs της Αθήνας μεταξύ των οποίων το Ρόδον, το Κύτταρο, το Rodeo και το House Of Art.

Το 2010 ο Γιάννης Σπάθας, ο Αντώνης Τουρκογιώργης και ο Μάκης Γιούλης ξεκίνησαν να ηχογραφούν νέα τραγούδια ωστόσο, κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του Αντώνη Τουρκογιώργη έπαυσε την πορεία της μπάντας.

Από τους Παξούς στον Πειραιά

Γεννήθηκε στους Παξούς το 1950. Ήλθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον πατέρα και τους θείους του, μαθαίνοντας από μικρός ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα. Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο (τον μετέπειτα ηγέτη των 2002 GR) το ροκ συγκρότημα Persons (1966-1969) και στη συνέχεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι).

Το 1983, μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.

Για την εποχή των Socrates, το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα έχει συγκριθεί με εκείνο του Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple.

Θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής των τελών της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα εκείνης του 1970.

Σύμφωνα με τον μηχανικό ήχου Brent Lambert του στούντιο Kitchen Mastering, αν ο Σπάθας ηχογραφούσε τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική, το όνομά του θα είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Το αντίο της Τσανακλίδου

Με ένα απλό μήνυμα, η Τάνια Τσανακλίδου αποχαιρέτησε τον κιθαρίστα των «Socrates», Γιάννη Σπάθα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. «Υπέροχε Γιάννη, καληνύχτα», ήταν το μήνυμα της κορυφαίας ερμηνεύτριας στο Facebook. Οι δύο καλλιτέχνες είχαν συνεργαστεί στο άλμπουμ «Οπωσδήποτε Παράθυρο», στο οποίο η Τάνια Τσανακλίδου είχε τραγουδήσει το ομώνυμο κομμάτι.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης:

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Αποκάλυψη! Αυτός κερδίζει τις εκλογές 2019 - Μεγάλη η διαφορά

Τουρκία - ΗΠΑ: Τώρα αρχίζει ο «πόλεμος»! Αυτή είναι η τιμωρία του Ερντογάν

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.

Σχετικές ειδήσεις