ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Κλίμα: Μια νέα - εφιαλτική πραγματικότητα

Κλίμα: Μια νέα - εφιαλτική πραγματικότητα

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ο εφιάλτης που βλέπαμε μόνον σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας , είναι πλέον μια πραγματικότητα που θα ζούμε - δυστυχώς - κάθε χρόνο. Το καλοκαίρια καύσωνες και πυρκαγιές , τον χειμώνα πλημμυρικά φαινόμενα και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Τα δεδομένα άλλαξαν, οι εποχές εξαφανίστηκαν και ο καιρός από σύμμαχος σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εχθρός. Είναι η ώρα για την προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα, για την οχύρωση του κράτους που θα έχει έναν και μόνο στόχο: την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, πριν καν σβήσουν οι πυρκαγιές, πριν «κάτσει η στάχτη» μετατρέπουμε σε «χρόνο μηδέν» μια καταστροφή σε πολιτικό ζήτημα, αναζητούμε εδώ και τώρα τις ευθύνες και ξεκινάμε την κριτική. Δεν πρέπει όμως όλα να γίνονται σε... τηλεοπτικό χρόνο. Ποιος είπε ότι περάσαμε τα δύσκολα; Ποιος είπε ότι οι φωτιές για φέτος των καλοκαίρι τελείωσαν; Αυτή την ώρα απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και στήριξη σε αυτούς τους ήρωες πυροσβέστες που με αυταπάρνηση μπαίνουν κυριολεκτικά μέσα στην φωτιά προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν.

Μέχρι στιγμής , ανθρώπινη ζωή δεν χάθηκε, το «112» δούλεψε αποτελεσματικά και στην Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια και η ελπίδα όλων είναι αυτό να μην αλλάξει ούτε στην πορεία αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Ναι, περιουσίες χάθηκαν , το περιβάλλον δέχθηκε μεγάλο πλήγμα αλλά αυτά ανήκουν σε μια συζήτηση που θα πρέπει γίνει αμέσως μόλις σβήσουν όλα τα πύρινα μέτωπα. Και εκεί πράγματι θα φανεί η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της πολιτείας. Αναμφισβήτητα θα πρέπει οι άνθρωποι που επλήγησαν να υποστηριχθούν γενναιόδωρα , προκειμένου να ξανάχτισουν ότι κάηκε. Ο ιδιωτικός τομέας να «βάλει πλάτη» και η δημόσια διοίκηση να κινηθεί τάχιστα προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις .

Αυτό είναι το πρώτο χρέος της πολιτείας. Το δεύτερο είναι να προετοιμάσει το κράτος για αντίστοιχα και ανάλογα προβλήματα που - μετά βεβαιότητος- θα προκύψουν στο μέλλον, άμεσο και απώτερο. Υποδομές, εξοπλισμός, πρόληψη. Αυτά είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες , πάνω στους οποίους μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ένα σύγχρονο κράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Και σε αυτό το σχέδιο πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν, διότι η καταστροφή δεν έχει χρώμα ούτε ιδεολογία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.