Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Ο «πάγος» στον ανασχηματισμό και το κριτήριο της οικονομίας

Ο «πάγος» στον ανασχηματισμό και το κριτήριο της οικονομίας
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η «Γάτα της Ηρώδου Αττικού» αποκαλύπτει την πρόθεση του πρωθυπουργού να αναστείλει τον ανασχηματισμό και το «βαρόμετρο» για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών που δεν είναι άλλο από την κατάσταση της οικονομίας…

Στον πάγο μπήκε, όπως φαίνεται προς το παρόν, ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός μετά και τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Παρά τα σενάρια που ήθελαν τον Πρωθυπουργό να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στην κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να… ξαναδεί το θέμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε αυτή τη λογική κάλεσε μάλιστα τους Υπουργούς το επόμενο διάστημα και πριν τη ΔΕΘ να δείξουν εξωστρέφεια και να κινηθούν σε όλη τη χώρα προτάσσοντας το κυβερνητικό έργο. Εδώ πρέπει να σας πω πως τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα για αλλαγές στην κυβέρνηση ήταν απολύτως υπαρκτά καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι και ενθουσιασμένοι με το πως έχουν κινηθεί συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης.

Επειδή όμως, όπως μου είπε η γάτα, ο εκλογικός σχεδιασμός παραμένει ρευστός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην… ανακατέψει περαιτέρω την τράπουλα. Εξάλλου δεν θα είχε και πολύ νόημα αν τελικά αποφασίσει να στήσει κάλπες το φθινόπωρο, αυτό να το κάνει με μία φρέσκια κυβέρνηση λίγων μηνών και με κάποιους υπουργούς να προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους. Την ίδια ώρα συνεχίζεται πάντως η συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμπει το νέο κυβερνητικό σχήμα εν όψη και των εκλογών.

Η γάτα έχει μιλήσει με πολύ κόσμο και όπως μου έλεγε υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Από τη μία αυτοί που υποστηρίζουν πως θα πρέπει άμεσα να στηθεί ένα κλίμα προσέγγισης προς το κέντρο, βλέποντας προφανώς ανοιχτό και το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπάρχουν όμως και οι άλλοι που βλέπουν να δυναμώνει το μέτωπο που βρίσκεται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και που θεωρούν πως εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση. Αν ρωτάτε πάντως την άποψη μου στο Μαξίμου φαίνεται να συμμερίζονται κυρίως την πρώτη άποψη και για αυτό, αν τελικά δεν πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο και πάμε σε ανασχηματισμό, ενδέχεται να δούμε και κάποια μετριοπαθή στελέχη στην κυβέρνηση.

Ήδη πάντως, μαθαίνω, πως έχουν έρθει και τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου, αποτελέσματα που φέρνουν κάποια χαμόγελα. Όπως μου λένε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κινητοποίηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και η στάση του Πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα έχουν δώσει κάποιους πόντους και μία ικανοποιητική διαφορά που αγγίζει τα επίπεδα των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Παρά τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Έχοντας αυτό ως βάση υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως όποτε γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα μπορεί να κυνηγήσει ακόμα και την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο φτάνοντας σε ένα ποσοστό της τάξης του 38%. Κάτι που εγώ πρέπει να σας πω το θεωρώ δύσκολο εκτός αν ισχύουν αυτά που μου λένε από το Μαξίμου ότι το ΠΑΣΟΚ αρχίζει σιγά σιγά να περιορίζει τις δυνάμεις του. Βασικός στόχος πάντως για τη ΝΔ και αυτή θα είναι η προεκλογική της στρατηγική είναι ένα υψηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο και μια μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά, μάλιστα, όπως μου έλεγαν το δεύτερο δεν θα είναι δύσκολο αν στην Κουμουνδούρου συνεχίσουν την ίδια αντιπολιτευτική τακτική. Αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα, σε κάθε περίπτωση πάντως μαθαίνω πως στην κυβέρνηση αγωνιούν ιδιαίτερα για το πως θα εξελιχθεί και φέτος το καλοκαίρι η αντιπυρική περίοδος καθώς κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε τα σκηνικά του περασμένου καλοκαιριού.

Και επειδή διαβάζω διάφορα σενάρια δεξιά και αριστερά, να σας πω πως κανείς δεν ξέρει ακόμα πότε θα γίνουν οι εκλογές, ούτε ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του. Εγώ κρατώ πάντως αυτό που μου έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, πως αν ο Πρωθυπουργός βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο θα το κάνει, και αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η ελληνική και όχι μόνο οικονομία τον επόμενο χειμώνα. Γιατί και τα λεφτά κάποια στιγμή τελειώνουν και δεν είμαστε και η φοβερή οικονομία που μπορεί να δανείζεται επ’ αόριστων…

Και είναι γνωστό πως ο πολίτης όταν πάει να ψηφίσει αυτό που κοιτά είναι η τσέπη του...