Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη – Πότε θα αποφασίσει για τις εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ώρα αποφάσεων για τον πρωθυπουργό
InTime / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - Τα σενάρια, οι ημερομηνίες και οι μετεκλογικές συνεργασίες  

Μαθαίνω πως στο Μαξίμου αναμένουν με ανυπομονησία, εκεί στα μέσα Ιουλίου, τις νέες «προκαλοκαιρινές» έρευνες για να μπορέσουν να αποφασίσουν για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Με το τοπίο να είναι απολύτως ρευστό και τη γάτα να επιμένει πως η λογική στην κυβέρνηση είναι αυτή του «βλέποντας και κάνοντας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας αυτά τα στοιχεία ως βάση, μαζί με ό,τι νέο προκύψει μέσα στον Αύγουστο θα αποφασίσει για το χρόνο τον εκλογών, σίγουρα όχι νωρίτερα από τις 25 Αυγούστου. Σας τα λέω αυτά για να μην ακούτε δεξιά και αριστερά τις διάφορες ημερομηνίες, καθώς η γάτα εκτιμά πως αν, και το τονίζω το «αν» πάμε σε πρόωρες εκλογές αυτές δεν θα γίνουν πριν από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Μαθαίνω επίσης πως στις κρίσιμες έρευνες δεν θα ληφθεί υπόψη μόνο η πρόθεση ψήφου αλλά και μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή θα αποφασίσει έχοντας υπόψη του και το γενικό κλίμα στην οικονομία με την ακρίβεια, την κατάσταση που θα επικρατεί στα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία, ενώ ουσιαστικός παράγοντας θα είναι και η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις πυρκαγιές.

Επειδή ρώτησα τη γάτα σχετικά, μου αποκάλυψε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν δει ένα ποσοστό που θα κάνει απαγορευτική την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο θα το ξανασκεφτεί και ίσως δούμε τις εκλογές να διεξάγονται στο τέλος της τετραετίας. Και αυτό γιατί στο Μαξίμου εκτιμούν πως μια παρατεταμένη κυβερνητική κρίση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα και θα πυροδοτήσει εντάσεις.

Οι πρώτες μετρήσεις μετά τις 15 Αυγούστου θα δείξουν λοιπόν πως θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός. Όπως μου έλεγε και η γάτα που κρυφάκουσε σε μία σύσκεψη για το θέμα, αν πάντως επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν δηλαδή η ΝΔ πλησιάζει ένα ποσοστό της τάξης του 35% στον πρώτο γύρο τότε θα είναι και ανοιχτός ο δρόμος της αυτοδυναμίας στον δεύτερο γύρο, άρα να ετοιμαζόμαστε για εκλογές.

Επειδή όμως όπως καταλαβαίνετε όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι πρωτόγνωρο και δεν το έχουμε ξαναζήσει, ήδη στο Μαξίμου επεξεργάζονται και σενάρια μη αυτοδυναμίας για την επόμενη μέρα. Αυτό που λένε χαρακτηριστικά είναι πως «η χώρα θα κυβερνηθεί σε κάθε περίπτωση» ενώ από τις συζητήσεις μου κατάλαβα πως η μόνη περίπτωση συνεργασίας είναι αυτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Απορρίπτουν δηλαδή κάθε συζήτηση για συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, αν και οφείλω να σας πω πως στο ερώτημα μου αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν την επόμενη μέρα μεμονωμένα με κάποιους από τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης δεν έλαβα απάντηση. Αυτό που ξεκαθαρίζουν πάντως, είναι πως Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, κάτι το οποίο, όπως τονίζουν, συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας.

Τώρα όσον αφορά τη στρατηγική του κόμματος για τις εκλογές η εκτίμηση είναι πως στον πρώτο γύρο θα υπάρξει έτσι και αλλιώς μια μεγάλη κινητοποίηση της βάσης της ΝΔ, ενώ θα τεθούν και τα μεγάλα διλήμματα για το μέλλον της χώρας. Στόχος το υψηλότερο δυνατό ποσοστό που θα ξεκλειδώσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως και το επαναλαμβάνω για να είναι σαφές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση για τον χρόνο των εκλογών.

Σχετικές ειδήσεις