ΥΔΩΡ & ΓΗ

Πώς θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας;

Πώς θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας;

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και των τεχνολογικών καινοτομιών, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν πως όσο ο κόσμος μας εξελίσσεται τεχνολογικά, τόσο ανεβαίνει το βιοτικό μας επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, ενώ οι νέες ψηφιακές ανακαλύψεις έχουν πράγματι διευκολύνει τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα, δεν έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητά της.

Ποιος είναι, λοιπόν, ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες ο οποίος επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας εν έτει 2019; Μπορεί να μην το γνωρίζετε, όμως, η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης θεωρείται κάτι περισσότερο από αναγκαία για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

Πράγματι, η άνοδος του βιοτικού μας επιπέδου σχετίζεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και, όπως φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτό το γεγονός. Αρκεί απλώς να αναφέρουμε πως τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 116,1 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων, εστιάζοντας στη στήριξη έργων μεγάλης κλίμακας για το περιβάλλον και το κλίμα και φυσικά, το πολύτιμο για όλους μας νερό. Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο αυτό στοιχείο, πάντως, αξίζει σίγουρα να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα η ΕΥΔΑΠ πρωτοπορεί και πέρα από την αδιάλειπτη παροχή πόσιμου νερού άριστης ποιότητας, εργάζεται εδώ και χρόνια για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας.

Μπορούμε, όμως, εμείς οι ίδιοι σε καθημερινό επίπεδο να συμβάλλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας; Είναι εφικτό να επιτύχουμε πράγματι τον παραπάνω στόχο μέσω της ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης; Η απάντηση στα δύο παραπάνω ερωτήματα είναι θετική και οι παρακάτω επιλογές το αποδεικνύουν.

Η κατανόηση των σωστών πρακτικών χρήσης των πόρων μας

Η ποιότητα του νερού που πίνουμε αλλά και ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα της ζωής μας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο είναι το να φροντίσουμε να ενημερωθούμε πλήρως σε ό,τι αφορά στις σωστές πρακτικές χρήσης του νερού και των υπόλοιπων φυσικών μας πόρων, δηλαδή των πολύτιμων πηγών ενέργειας που μας προσφέρει ο πλανήτης μας.

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά δεν είναι, πόσω μάλλον σήμερα που πραγματοποιούνται πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα της Ελλάδας. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες για την ορθολογική χρήση του νερού μέσω ενημερωτικών εντύπων και πραγματοποιεί ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τον κύκλο του νερού. Το γεγονός ότι περίπου 20.000 μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα κάθε χρόνο είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό!

Η σωστή ενημέρωση και η περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά

Σκεφτείτε τη διαφορά που θα είχε για την καθημερινότητά μας αν όλοι γνωρίζαμε πως μια ανοιχτή βρύση που «τρέχει» για πέντε λεπτά καταναλώνει την ίδια ενέργεια με μια λάμπα 60W που παραμείνει ανοιχτή για 14 ώρες!

Ναι, ακούμε και διαβάζουμε συχνά για τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας για την ποιότητα της ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναλαμβάνουμε δράση και το γεγονός αυτό οφείλεται συχνά στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης. Η ενημέρωση είναι απίστευτα σημαντική για το βιοτικό μας επίπεδο και είναι εκείνη που βοηθά τελικά τους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Για παράδειγμα, μία συμπεριφορά που μπορεί να χαρακτηριστεί περιβαλλοντικά υπεύθυνη στις μέρες μας σχετίζεται με την εξοικονόμηση πόρων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανακύκλωση αποβλήτων και την ορθή διαχείριση και διάθεσή τους.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται -σύμφωνα και με τη Eurostat- με την ποιότητα της ζωής μας και μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας με άμεσο αλλά και έμμεσο τρόπο. Δεν προκαλεί συνεπώς έκπληξη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έχουν εκφράσει την έντονη επιθυμία τους να απολαμβάνουν μία περιβαλλοντικά αναβαθμισμένη καθημερινότητα. Τι ακριβώς ζητούν; Συνήθως αναφέρονται σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό ή η εύκολη πρόσβαση σε καθαρούς και πράσινους χώρους. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον σημαντικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του νερού που φτάνει στα σπίτια μας, αφού θεωρείται ένα από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορούμε να ζητούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα παραπάνω, πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι σε ό,τι αφορά στο πώς μπορούμε να εξοικονομούμε ενέργεια και κυρίως στο πώς θα διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον μας.

Η μη κατασπατάληση νερού, ο περιορισμός της χρήσης πλαστικού σε καθημερινό επίπεδο και η μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε είναι μερικά μόνο βήματα προς μία αναβαθμισμένη και περιβαλλοντικά εξελιγμένη ζωή. Ας μην ξεχνάμε πως η υπερεκμετάλλευση των περιβαλλοντικών μας πόρων επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής μας και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουμε σε καθημερινό επίπεδο, επηρεάζεται από τη δική μας συμπεριφορά!