ΥΔΩΡ & ΓΗ

Το νερό στους διάφορους οργανισμούς

Το νερό στους διάφορους οργανισμούς

Λένε πως αποτελεί την «πηγή» της ζωής και η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση του νερού η παραπάνω αναφορά είναι κάτι περισσότερο από έγκυρη. Και αυτό διότι κάθε οργανισμός στη Γη αλλά και ο ίδιος ο πλανήτης στον οποίο ζούμε αποτελούνται σε μεγάλα ποσοστά από νερό.

Σε τι βαθμό όμως το νερό συνιστά μέρος της ύπαρξής μας; Ποια είναι τελικά τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα ύδατος; Χάρη στις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ομολογουμένως εντυπωσιακά αυτά ποσοστά τα οποία αποδεικνύουν πως το νερό ήταν και θα είναι το πιο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη.

Αν ενδιαφέρεστε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε ό,τι αφορά στο θέμα της πολυτιμότητας του νερού, σίγουρα αξίζει να ρίξετε μία ματιά στα παρακάτω αξιοθαύμαστα στοιχεία.

Το νερό στον πλανήτη μας

Τι θα λέγατε αν μαθαίνετε πως το νερό καλύπτει το 71% της συνολικής επιφάνειας της Γης; Ναι, το νερό αποτελεί το πιο σημαντικό και θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο, αλλά την ίδια ώρα, συνιστά την «ουσία» του πλανήτη μας. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί περιέχουν το 96,5% του νερού της Γης ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται σε λίμνες, ποτάμια, έλη καθώς και στα παγοκαλύμματα και τις παγωμένες σπηλιές της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας. Ωστόσο, το σημείο που αξίζει να προσέξουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ότι μόλις το 2,5% του νερού της Γης είναι γλυκό.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου σχετικά με τους υδάτινους πόρους μας και την προστασία τους. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων αλλά και του ελέγχου απορρίψεων στα δίκτυα αποχέτευσης και φυσικά, η εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου μέσα από τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, αποτελούν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελούν βασικές αρχές της τα αειφόρου ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του νερού σήμερα.

Το νερό στον άνθρωπο

Οι αριθμοί γύρω από το νερό είναι εντυπωσιακοί και σε ό,τι αφορά στον άνθρωπο. Αρκεί να αναφέρουμε πως το ανθρώπινο σώμα περιέχει νερό σε ποσοστό που αγγίζει το 70% και το αίμα μας αποτελείται από νερό κατά 90%. Στην ουσία, κάθε κύτταρό μας οφείλει τη ζωή του στο νερό! Έτσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επιδράσεις της έλλειψης νερού στον οργανισμό μας είναι συνήθως άμεσες και αρνητικές. Η μειωμένη ενέργεια και η κόπωση, η υψηλή χοληστερόλη και η αύξηση του σωματικού βάρους αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η υγεία μας αν δεν καταναλώνουμε αρκετό και σίγουρα ποιοτικό νερό κάθε μέρα. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης χάρη στις σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και τους 100.000 χημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση!

Το νερό στα τρόφιμα

Εκτός από τον άνθρωπο, το νερό υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά σε όλους τους υπόλοιπους ζωικούς οργανισμούς καθώς και τους φυτικούς. Ποια είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τα οποία περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά νερού; Για παράδειγμα, το γάλα περιέχει νερό σε ποσοστό που φτάνει το 87% και τα αβγά σε 74%. Τι συμβαίνει, όμως με τα φρούτα και τα λαχανικά; Άραγε, ποια είναι εκείνα τα οποία αξίζει να βάλουμε στο διατροφικό μας μενού προκειμένου να διατηρούμε τον οργανισμό μας πλήρως ενυδατωμένο; Τα ποσοστά είναι σε πολλές περιπτώσεις εντυπωσιακά. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως το καρπούζι αποτελείται από νερό σε ποσοστό που φτάνει το 92%, οι φράουλες σε 91%, τα ροδάκινα αποτελούνται από νερό κατά 89%, το λάχανο κατά 92%, τα πορτοκάλια κατά 88%, το αγγούρι κατά 95%, το μαρούλι κατά 96%, οι τομάτες κατά 94% και το γκρέιπφρουτ κατά 88%. Σε συνδυασμό με την κατανάλωση νερού, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωση του σώματός μας και συνεπώς, στη διατήρηση της υγείας μας.

Το νερό στο σύμπαν

Τέλος, για τους λάτρεις του… διαστήματος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι νερό υπάρχει και στο σύμπαν και μάλιστα, πολύ από αυτό παράγεται όταν τα άστρα «γεννιούνται». Οι ειδικοί κατάφεραν επίσης, να ανιχνεύσουν νερό σε διαστρικά νέφη μέσα στο Γαλαξία μας και υποστηρίζουν ότι νερό υπάρχει πιθανότατα σε αφθονία και σε άλλους γαλαξίες! Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι το περασμένο Καλοκαίρι βρέθηκε μία τεράστια λίμνη με νερό στον πλανήτη Άρη. Για την ακρίβεια, ανακαλύφθηκε μία λίμνη διαμέτρου 20 περίπου χιλιομέτρων κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου. Το γεγονός αυτό έδωσε στους επιστήμονές ελπίδες για την ανακάλυψη παρουσίας και άλλου νερού -ή και ζωής- στον κόκκινο πλανήτη!

Τα ποσοστά αυτά αποκαλύπτουν ότι το νερό υπάρχει παντού μέσα μας και γύρω μας. Το νερό είναι ζωή και είναι απαραίτητο τόσο για την επιβίωσή μας όσο και για την ποιότητα της ζωής μας. Για αυτό πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η προστασία του περιβάλλοντος και δη η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων μας αξίζει να είναι βασική μας προτεραιότητα για να έχουμε και εμείς αλλά και οι μελλοντικές γενιές πρόσβαση σε νερό εξαιρετικής ποιότητας.