ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος

Έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος
INTIME

Εκπτωση 3% στο φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση που επιλέξουν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, αντί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορο-μπόνους θα προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχέδιου-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια έκπτωση δικαιούνται και οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φορολογικό «ραβασάκι» με την πιστωτική τους κάρτα, με την οποία θα κερδίσουν έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Με άλλη ρύθμιση του νομοσχεδίου, πέφτουν οι τίτλοι τέλους στο πρόστιμο των 100 ευρώ το οποίο επιβάλλεται στους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους, όσους δηλαδή υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωσή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάργηση του προστίμου για μηδενικές, πιστωτικές αλλά και χρεωστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.