ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Πυρετός διαβουλεύσεων για την Credit Suisse
Πυρετός διαβουλεύσεων για την Credit Suisse
Α.Ρ

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Οι βρετανικές τραπεζικές αρχές έδωσαν την «ευλογία» τους στην εξαγορά της Credit Suisse από την ελβετική UBS, καθώς οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να περιορίσουν τη μεγαλύτερη κρίση στον κλάδο από το 2008. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει υποδείξει στους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας (UBS) ότι θα υποστηρίξει την έκτακτη συναλλαγή, την οποία και οι δύο ευρωπαϊκοί τραπεζικοί γίγαντες θέλουν να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα (19/3) όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Η UBS πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι είχαν επαφές αυτό το Σαββατοκύριακο για την τύχη της Credit Suisse Group AG (CSGN.S), σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος. Η UBS εξετάζει την εξαγορά της ελβετικής ανταγωνίστριάς της Credit Suisse, ανέφεραν άλλες πηγές το Σάββατο στο Reuters, εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς την τράπεζα που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε βασική αγορά για την ελβετική τράπεζα. Η οντότητα της Credit Suisse στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Credit Suisse International, έχει σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις τελευταίες καταθέσεις της εταιρείας. Ο κολοσσός βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής παρά την εξασφάλιση πιστωτικού ορίου 54 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας πριν από λίγες ημέρες.

Η κίνηση, η οποία σχεδιάστηκε για να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες, απέτυχε να σταματήσει τη βιασύνη των αναλήψεων πελατών, προκαλώντας αίτημα από την ελβετική κυβέρνηση προς την UBS να διερευνήσει την εξαγορά του ιστορικού αντιπάλου της στo τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ο Τζέρεμι Χαντ και ο Άντριου Μπέιλι, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ενημερώνονται για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη σημαντικότερη παγκόσμια τραπεζική συγχώνευση, μετά την τραπεζική κατάρρευση πριν από 15 χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο της UBS, υπό την προεδρία του πρώην στελέχους της Morgan Stanley, Colm Kelleher, λέγεται ότι ήταν απρόθυμο να διερευνήσει μια συμφωνία με την ελβετική τράπεζα, η οποία αναγκάστηκε σε μια σειρά από αυξήσεις κεφαλαίων μετά από τεράστια πρόστιμα και χρεώσεις αναδιάρθρωσης. Πηγές του Σίτι ανέφεραν ότι οι αρχές στις ΗΠΑ πίεσαν την ελβετική κυβέρνηση να επισπεύσει μια λύση στην κρίση κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.

Υπάρχουν ελπίδες ότι η εξαγορά της Credit Suisse θα αποτρέψει το είδος της μετάδοσης που προκάλεσε την κρίση του 2008, όταν κατέρρευσαν κολοσσοί, ανάμεσά τους οι Bear Stearns και Lehman Brothers. Η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες επενδυτικής τραπεζικής στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters. SkyNews