ΚΑΙΡΟΣ

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Παρασκευή (25/09/2015), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται στα δυτικά και τα βόρεια θα συνεχιστούν κατά περιόδους και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Σταδιακά, μέχρι αύριο, Σάββατο (26/09/2015) θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα, Παρασκευή (25/09/2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και τη Δυτική Πελοπόννησο.

2. Αύριο, Σάββατο (26/09/2015):

- Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, σε όλα τα ηπειρωτικά (έκτος της Θράκης) και πιθανόν πρόσκαιρα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες (κυρίως στις δυτικότερες περιοχές).

- Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα αρχικά στα δυτικά και την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Το βράδυ στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ή και θα σταματήσουν.

- Στις περιοχές που θα επηρεαστούν πιθανόν να είναι και η Αττική μέχρι το βράδυ.

3. Την Κυριακή (27/09/2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά περιόδους στη Μακεδονία, και πιθανόν μέχρι νωρίς το πρωί στις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σχετικές ειδήσεις