ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες, χιόνια και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (pics)

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες, χιόνια και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (pics)

Καιρός ...για χιόνια : Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Πέμπτη (5/1) - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη - Χιονοπτώσεις από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της βόρειας Θεσσαλίας - Άνεμοι θυελλώδεις νότιοι 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ - Η θερμοκρασία από το απόγευμα σε πτώση στα βόρεια - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες τηςΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου

Αττική
καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικός βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες από τη νύχτα χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και από τη νύχτα βορειοδυτικού 5 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές αρχικά στη δυτική Μακεδονία και από το απόγευμα και στα υπόλοιπα, μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια, χιόνια αρχικά στα δυτικά που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά νότιοι 5 με 6 μποφόρ, από τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 6 μποφόρ
θερμοκρασία: από -02 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο που από το απόγευμα θα πυκνώσουν.
άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στο ιόνιο τοπικά 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νοτιά, χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Θεσσαλίας.
άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 0 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα βόρεια 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17):

1. Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στέρεας, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.

2. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

1. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.

2. Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.

γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια, η όποια θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι όποιοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σάββατου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το πρωτοφανές κύμα ψύχους που θα σαρώσει τη χώρα.

Δείτε βίντεο με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού και για τον καιρό των Θεοφανείων

Oι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου της Πρωτοχρονιάς ήταν απλά τα προεόρτια του χιονιά που αναμενέται να χτυπήσει τη χώρα.

Δείτε εδώ τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου για τον χιονιά

Ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς δήλωσε στο «Έθνος» ότι η κακοκαιρία που έρχεται θα είναι πιο βαριά από αυτήν της Πρωτοχρονιάς.

«Έχει ενεργοποιηθεί ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος φέρνει τα κύματα ψύχους στην Ελλάδα. Με αυτό το βορειοανατολικό ρεύμα έρχονται ψυχρές μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ο αντικυκλώνας είναι που έφερε και τους χιονιάδες του 2002, του 2004 και του 2008. Από το 2008 και μετά σταμάτησε και το αποτέλεσμα ήταν οι επόμενοι χειμώνες να μην είναι απόλυτα φυσιολογικοί» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο σιβηρικός αντικυκλώνας φέρνει το δριμύ ψύχος αλλά τα χιόνια θα έρθουν ως αποτέλεσμα της διασταύρωσής του με βαρομετρικά χαμηλά που προέρχονται από την κεντρική Μεσόγειο. «Αυτό το χαμηλό κινείται ανατολικά και φέρνει την υγρασία που χρειάζεται για να χιονίσει» τόνισε.

Δείτε εδώ τι λέει ο Γιάννης Καλιάνος για τον χιονιά «Αριάδνη»

Νέα πρόγνωση μέσω της σελίδας του στο Facebook, από τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος κάνει λόγο για... γκραν γκινιόλ χιονοπτώσεις, καθώς τα μοντέλα τις τελευταίες ώρες ανατρέπουν τα αρχικώς εκτιμημένα, μάλλον υπερβολικά, φαινόμενα.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ανάρτηση που έκανε ο Γιάννης Καλλιάνος στο facebook

Πού θα χτυπήσει ο σιβηρικός αντικυκλώνας

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τη Ρωσία με το όνομα «Αριάδνη», αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, με βροχές, χιόνια και θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου της Πρωτοχρονιάς ήταν απλά τα προεόρτια του χιονιά που αναμενέται να χτυπήσει τη χώρα.

Από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/2017) μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, ένα ψυχρό κύμα που έρχεται από τη Σιβηρία θα περάσει από την Ελλάδα φέρνοντας χιόνια και πολικές θερμοκρασίες. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει κάτω από το μηδέν για σχεδόν τρία 24ωρα, ενώ η αίσθηση του ψύχους θα είναι -10 βαθμοί Κελσίου. Όσο για τις περιοχές της χώρας που έχουν παραδοσιακά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς.

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στη Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη και σταδιακά η κακοκαιρία θα επεκταθεί νοτιότερα και ανατολικότερα. «Την Πέμπτη θα χιονίσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα πρώτα χιόνια στην Αθήνα θα πέσουν το απόγευμα της Παρασκευής. Το Σάββατο η χιονόπτωση θα είναι συνεχής, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα ο χιονιάς θα συνεχιστεί αλλά πιο ελαφρά» κατέληξε ο κ. Κολυδάς.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, μια μετεωρολογική βόμβα που πλησιάζει την Ελλάδα, θα είναι «δύο φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο», τόνισε ο Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Θα το στρώσει στα βόρεια προάστια», πρόσθεσε ενώ διευκρίνισε ότι «είναι νωρίς ακόμα να ξέρουμε αν θα το στρώσει στην Αθήνα, σίγουρα όμως θα πέσουν νιφάδες».

Τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα από την Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανείων, με το θερμόμετρο να κατρακυλά σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Διαβάστε ΕΔΩ για τον χιονιά «Αριάδνη»



Σχετικές ειδήσεις