ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ακραία για την εποχή φαινόμενα σαρώνουν τη χώρα

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ακραία για την εποχή φαινόμενα σαρώνουν τη χώρα

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι «ντύνουν» σήμερα το σκηνικό του καιρού – Πού και πότε θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) - Πότε βελτιώνεται ο καιρός

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρος τις τελευταίες ώρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν σήμερα μέχρι το απόγευμα το Ιόνιο (εκτός Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία.

Το κύμα κακοκαιρίας μέχρι το βράδυ θα σαρώσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Ήδη στην Κεφαλονιά ισχυρή βροχόπτωση έπληξε το νησί, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Ζημιές στις Ράχες από το μπουρίνι

Το μπουρίνι χτύπησε στην Ανατολική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στις Ράχες και στο Αχλάδι, όπου μέσα σε λίγα λεπτά, ο δυνατός αέρας, ξήλωσε δέντρα και έριξε ταμπέλες και τέντες προκαλώντας μεγάλες ζημιές ακόμη και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα!

Η θεομηνία χτύπησε το απόγευμα τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας, με σφοδρή χαλαζόπτωση που συνοδεύονταν από θυελλώδεις ανέμους, που όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες προξένησαν ανυπολόγιστες ζημιές.

«Από τη μία στιγμή στην άλλη είδαμε δέντρα να πέφτουν, σιδηροκατασκευές να γκρεμίζονται, την ίδια ώρα που έριχνε και χαλάζι», δήλωσε κάτοικος των Ραχών.

10

Ήδη οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, ενώ φόβοι υπάρχουν και για τις ζημιές που θα φανούν στις καλλιέργειες και στα δέντρα που είχαν καρποφορήσει.

Μεγάλη καταστροφή στις μαστιχοκαλλιέργειες της Χίου

Πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ των πληγέντων Μαστιχοπαραγωγών από την καταιγίδα της 18ης Ιουλίου, το καλοκαιρινό μπουρίνι που σάρωσε την κεντρική και νότια Χίο, ήρθε να αποτελειώσει τη φετινή σοδειά του μαστιχιού.

«Τα μαστιχοχώρια πλήττονται από την ισχυρή βροχή. Η ζημιά είναι μεγάλη κι απομένει να σταματήσει η βροχή για να δούμε το μέγεθος της καταστροφής. Όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος έχει κεντήσει τα δέντρα του και έχει τοποθετήσει το ασπρόχωμα κάτω από τους σχίνους. Για κατανοήσουμε το μέγεθος της καταστροφής, στην καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας, μόνο σε ένα από τα Μαστιχοχώρια, στο Βουνό, είχαμε 38.000 δέντρα πληγέντα από τη βροχή. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε μία μεγαλύτερης έντασης καταιγίδα όπως η σημερινή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος.

mastixa

Το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια της Ένωσης θα βρεθούν σε όλα τα χωριά της νότιας Χίου προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές, αν και υπάρχουν φόβοι για ολοκληρωτική καταστροφή σε όσα δέντρα έχουν κεντηθεί μέχρι σήμερα.

Ο καιρός την Παρασκευή, 28 Ιουλίου

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή (28/7) σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ όπου το πρωί και στα βορειοανατολικά της χώρας θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ με την θερμοκρασία να μην σημειώνει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 30 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες οι οποίες πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από 18 έως 31 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 32 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες έως το απόγευμα .

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια βαθμιαία έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Κως

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, lamiareport.gr, politischios.gr

Σχετικές ειδήσεις