ΚΑΙΡΟΣ

Σήμανε συναγερμός στον Έβρο, εκκενώθηκαν δυο χωριά

Σήμανε συναγερμός στον Έβρο, εκκενώθηκαν δυο χωριά

Προβλήματα έχει αφήσει πίσω το νέο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα.Εκκενώθηκαν Πόρος και Λαγυνά στον Έβρο, λόγω της ανόδου της στάθμης του ποταμού, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Συγκεκριμένα, συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, καθώς τα νερά του ποταμού πέρασαν το ανάχωμα Καψάλι σήμερα το πρωί, που έχει δημιουργηθεί πάνω από το χωριό Πόρος, με συνέπεια να κινδυνεύουν άμεσα κατοικίες.

Στον Έβρο βρίσκεται ήδη ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Μετά την εκκένωση του χωριού Πόρος κοντά στις Φέρες, το πρωί της Παρασκευής εκκενώθηκαν και τα Λαγυνά, καθώς τα νερά πέρασαν το ανάχωμα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς το πρόβλημα εντοπίζεται στις νότιες περιοχές του Έβρου ποταμού. «Εκκενώνονται τα Λαγυνά όπου τα νερά πέρασαν τα αναχώματα. Μιλάμε για πρωτοφανείς ποσότητες νερού. Δεν ξέρουμε αν έχουν μετρηθεί ξανά. Αγγίζουν τα 2.670 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Περίπου 180 χιλιάδες στρέμματα έχουν καλυφθεί από τα νερά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ.

Στην έδρα του Δήμου Σουφλίου μεταφέρονται, αυτή την ώρα, με λεωφορεία, κάτοικοι των Λαγυνών.

Τα τεχνικά συνεργεία καταβάλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των νερών.

Προβλήματα στα λιμάνια: Δεν φεύγουν τα πλοία για Κυκλάδες

Προβλήματα σημειώνονται στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο Αιγαίο, λόγω ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Επίσης, δεν γίνονται τα δρομολόγια των μικρών σκαφών από τον Πειραιά για τη Σαλαμίνα.

Κλειστή παραμένει η γραμμή Αγία Μαρίνα Νέα Στύρα. Επίσης λόγω των ισχυρών ανέμων το πλοίο «Mακεδών» που ήταν προγραμματισμένο να φθάσει στο Λαύριο παραμένει στην Κέα. Στο ίδιο λιμάνι παραμένει από χθες, Πέμπτη (06/02/2015) και το «ΑΚΟΥΑ ΣΠΙΡΙΤ» που εκτελούσε δρομολόγιο από Λαύριο- Κέα - Κύθνο - Σύρο - Τήνο - Σύρο.

Κλειστή είναι επίσης γραμμή Ηγουμενίτσα Λευκίμμη ενώ στη γραμμή Ηγουμενίτσα Κέρκυρα τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Πειραιά, ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο του πλοίου «ΑΡΙΑΔΝΗ» που είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά για Χίο - Μυτιλήνη, ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν θα εκτελεστεί το δρομολόγιό του.

Επίσης το «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», που εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Ρόδο - Χάλκη - Διαφάνι - Κάρπαθο - Κάσο - Ανάφη - Θήρα - Μήλο - Πειραιά, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το λιμάνι της Ανάφης.

Το λιμενικό σώμα συνιστά στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Από το απόγευμα βελτίωση.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια σε ορεινές περιοχές και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και σταδιακά και στα υπόλοιπα οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές στα ανατολικά. Βαθμιαία βελτίωση το απόγευμα και από τα δυτικά.
Άνεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Στην Μακεδονία από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη από 7 έως 17 βαθμούς

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Από το απόγευμα σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων.
Άνεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στις Κυκλάδες οπού είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη μέχρι 21 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανώς πρόσκαιρα στα βόρεια θα είναι ισχυρές. Βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου
Καιρός: αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Χιονιά στα βορειοδυτικά ορεινά . Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά ενώ θα ενταθούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Στα βορειοανατολικά από το μεσημέρι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ.

Πηγή φωτογραφιών: evros24.gr, e-evros.gr

Σχετικές ειδήσεις