ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε εγρήγορση Αργολίδα, Λεωνίδιο, Κύθηρα - Που κατευθύνεται ο κυκλώνας

Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε εγρήγορση Αργολίδα, Λεωνίδιο, Κύθηρα - Που κατευθύνεται ο κυκλώνας
meteo

Κακοκαιρία: Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι έχασαν τη ζωή τους δύο συμπολίτες μας και αγνοούνται άλλοι δύο - Ποιες περιοχές θα βρεθούν στη δίνη του Ιανού τις επόμενες ώρες

«Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί από την περιοχή της Αττικής αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στην περιοχή της Αρκαδίας, στο Λεωνίδιο ειδικά, στην Αργολίδα και στα Κύθηρα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις που είχε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που έχει προκαλέσει το θάνατο δύο ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ώρες για να υπάρξουν ασφαλέστερε συμπεράσματα ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. «Οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Γίνεται μια προσπάθεια που ναι μεν είναι δύσκολη αλλά δείχνει να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε σε ετοιμότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή. Η πολιτική προστασία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ξέρουμε να δίνουμε τον αγώνα μας και παραμένουμε παρόντες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Από το πρωί ήδη τρέξαμε τρεις διαφορετικές συσκέψεις. Φεύγουν κλιμάκια κυβερνητικά στις περιοχές αυτές, ήδη δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αποκατασταθούν οι ηλεκτροδοτήσεις ειδικά στα νησιά και ταυτόχρονα κάποιες περιοχές που είναι αποκομμένες να εξασφαλίσουμε όλα όσα χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης».

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου να κινηθεί αρχικά νότια και στη συνέχεια νοτιοανατολικά με τα φαινόμενα του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Από το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή ο ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει την Κρήτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ έως και τη νύχτα της Κυριακής 20/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα:

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 19/09 και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09 αντίστοιχα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αιθηνών/meteo.gr. Επισημαίνεται ότι λόγω διακοπών ρεύματος αρκετοί σταθμοί όπως αυτοί στη Λαμία, στο Μουζάκι και στην Καρδίτσα είναι εκτός σύνδεσης με αποτέλεσμα οι βροχές που παρουσιάζονται να είναι μικρότερες των πραγματικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυκλώνας «Ιανός»: Η φονική κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα - Δύο νεκροί σε Φάρσαλα-Καρδίτσα