ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτική θητεία: Επισπεύδεται η αύξηση στον Στρατό Ξηράς λόγω Τουρκίας -Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος

Στρατιωτική θητεία: Επισπεύδεται η αύξηση στον Στρατό Ξηράς λόγω Τουρκίας -Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος

Προχωρά το σχέδιο και για τις προσλήψεις ΟΒΑ και ΕΠΟΠ. 

Έχοντας απέναντι έναν ημίτρελο και επιθετικό «γείτονα», δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια και εφησυχασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την ώρα που το Oruc Reis περνά μία ανάσα από το Καστελόριζο, στα 13-14 μίλια, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στην στρατιωτική θητεία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τη Θάσο όπου βρίσκεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί για την απελευθέρωσή, έστειλε μήνυμα στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να προαναγγείλλει άμεση αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας» σημείωσε. «Σε συνδιασμό με τις προσλήψεις των ΕΠΟΠ και την αύξηση των σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές, θα ενισχύσουν σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μετά από τις κρίσιμες μάχες με την Τουρκία σε Έβρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν ηχηρές απαντήσεις στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν, στρατιωτική αλλά και πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε αλλαγές που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους τρεις Κλάδους.

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία αυτό που έλειψε περισσότερο ήταν το προσωπικό, με την στρατιωτική ηγεσία να προβληματίζεται επίσης και για τη γήρανση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά την στρατιωτική θητεία, οι Επιτελείς φέρονται να έχουν εισηγηθεί αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, να πάει δηλαδή στους 12, όπως ακριβώς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις, όπως το ενδεχόμενο της διζωνικής θητείας. Τι σημαίνει αυτό; Όσοι επιλέγουν να πάνε στα σύνορα θα υπηρετούν 9 μήνες, ενώ όσοι πάνε στα αστικά κέντρα θα υπηρετήσουν 12. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως πρόθεση είναι η θητεία να είναι ενιαία και πως το σενάριο της διζωνικής δεν εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας -Έτσι ακυρώνεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο