ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανησυχία μετά το θάνατο 63χρονης στο Ίλιον –Ξεψύχησε 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανησυχία μετά το θάνατο 63χρονης στο Ίλιον –Ξεψύχησε 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό

Βγήκε από το Κέντρο Υγείας και ξεψύχησε σε διπλανό πάρκο - Τα ακριβή αίτια θανάτου θα αποκαλύψει η νεκροψία – νεκροτομή

Ανησυχία στους πολίτες και προβληματισμό στις υγειονομικές Αρχές έχει προκαλέσει ο θάνατος μίας 63χρονης γυναίκας, λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορονοϊού, στο Κέντρο Υγείας Ιλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα, η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη και στεφανιαία νόσο), είχε πάει στο κέντρο υγείας στο Ίλιον για να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Λίγο πριν γίνει ο εμβολιασμός, οι υπεύθυνοι την ρώτησαν αν έχει κάποιο ιστορικό αλλεργιών ή άλλων παθήσεων, με την ίδια να απαντά αρνητικά και προχωρά κανονικά στο εμβολιασμό της.

Αφού έλαβε τη δόση, παρέμεινε στο κέντρο Υγείας για 20 λεπτά, ως είθισται και στη συνέχεια αποχώρησε, χωρίς η κατάστασή της να φανερώνει κάποια αδιαθεσία.

Περίπου 10 λεπτά μετά και μισή ώρα από την στιγμή που έλαβε τη δόση του εμβολίου, η άτυχη γυναίκα βρέθηκε σε παρκάκι δίπλα από το Κέντρο Υγείας χωρίς τις αισθήσεις της. Μεταφέρθηκε αμέσως για τις πρώτες βοήθειες, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών η γυναίκα δεν επανήλθε.

Τα ακριβή αίτια θανάτου θα αποκαλύψει η νεκροψία – νεκροτομή που θα διεξαχθεί.

Η Επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ ερευνά το περιστατικό και αναμένει την ιατροδικαστική εξέταση αφού πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο.

Γερμανία: Μόνο για τους άνω των 60 ετών συνιστάται το εμβόλιο της Astrazeneca

Mόνο για άτομα άνω των 60 ετών συνιστά το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας, σύμφωνα με το σχέδιο σύστασης.

«Το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca πρέπει να συνιστάται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών». Αυτό προκύπτει από σχέδιο σύστασης της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Την πληροφορία δημοσιεύει επίσης και η εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

Ο εμβολιασμός κάτω από αυτό το όριο ηλικίας θα πρέπει -σύμφωνα με το σχέδιο σύστασης- να παραμείνει δυνατός, αλλά να γίνεται μόνο κατά την κρίση του γιατρού. Ο λόγος είναι οι θρομβώσεις της εγκεφαλικής φλέβας, oι οποίες πρόσφατα εμφανίστηκαν ιδίως σε γυναίκες κάτω των 55 ετών και συμπίπτουν χρονικά με τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Τα κρατίδια του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου όπως επίσης και η πόλη του Μονάχου είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι δεν θα εμβολιάζονται προς το παρόν μόνο άτομα κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca. Το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου αποφάσισε επίσης τη λήψη αυτού του μέτρου. Το νοσοκομείο του Βερολίνου Vivantes διέκοψε επίσης όλους τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca για τις εργαζόμενές του κάτω των 55 ετών.

Οι επικεφαλής πέντε από τις έξι πανεπιστημιακές κλινικές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τάχθηκαν επίσης υπέρ της προσωρινής απαγόρευσης εμβολιασμού για νεότερες γυναίκες με το εμβόλιο αυτό.

Ο κίνδυνος περαιτέρω θανάτων είναι πολύ υψηλός, αναφέρεται σε κοινή τους επιστολή προς τον ομοσπονδιακό και τον υπουργό Υγείας του εν λόγω κρατιδίου, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο ομοσπονδιακός και οι υπουργοί Υγείας όλων των κρατιδίων συζητούν απόψε για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Διπλό «μαύρο» ρεκόρ - 4.340 νέες μολύνσεις, 741 διασωληνωμένοι και 72 θάνατοι