ΚΑΙΡΟΣ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: O καιρός «τρελάθηκε» ή είναι φυσιολογικό να ρίχνει χαλάζι τον Ιούνιο;

Καιρός Κακοκαιρία
ΙΝΤΙΜΕ

Εδώ και αρκετές ημέρες σχεδόν κάθε απόγευμα σε αρκετές περιοχές βρέχει ή εκδηλώνεται καταιγίδα ενώ δεν λείπουν και οι χαλαζοπτώσεις – Το Newsbomb.gr ψάχνει απαντήσεις για τα «παιχνίδια» του καιρού

Μπορεί να πλησιάζουμε στα τέλη Ιουνίου για να περάσουμε στον Ιούλιο – στους καλοκαιρινούς, δηλαδή, μήνες – ωστόσο ο καιρός τις τελευταίες ημέρες μόνο σε αυτή την περίοδο δεν παραπέμπει.

Σχεδόν κάθε απόγευμα από τις 7 Ιουνίου σε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της επικράτειας σημειώνονται βροχές ενώ δεν λείπουν και οι μπόρες, οι καταιγίδες, ακόμα και οι χαλαζοπτώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες.

Το Newsbomb.gr αποτάθηκε στον διδάκτορα Μετεωρολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλη Σιούτα, αναζητώντας εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό.

Αρχικά ο κ. Σιούτας μας ξεκαθαρίζει ότι «η ατμοσφαιρική αστάθεια που προκαλεί τον άστατο καιρό είναι συνηθισμένη».

«Είναι συνηθισμένο γι’ αυτή την εποχή να έχουμε ακόμα και σε καθημερινή βάση βροχές χαλαζοπτώσεις ή ακόμα και μπουρίνια που προκαλούν προβλήματα λόγω των υπερβολικών βροχοπτώσεων ενώ έχουμε και πολλές αστραπές και κεραυνούς ή και τοπικές ανεμοθύελλες» προσθέτει ο κ. Σιούτας.

Όπως μας λέει, μάλιστα, ο Ιούνιος είναι ο μήνας στον οποίο συνήθως καταγράφεται η μεγαλύτερη έξαρση αυτών των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Η επόμενη ερώτηση ήταν γιατί συμβαίνει αυτό με τον μετεωρολόγο στο κέντρο μετεωρολογικών εφαρμογών του αεροδρομίου «Μακεδονία» να εξηγεί με σαφήνεια την αιτία του.

«Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αντίθεση που δημιουργείται λόγω της μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τη Βόρεια Ευρώπη προς την χώρα μας και στην θέρμανση που παρατηρείται στα χαμηλότερα στρώματα στη χώρα μας καθώς μπαίνουμε στην εποχή του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να έχουμε θερμές αέριες μάζες από την Αφρική» εξηγεί ο κ. Σιούτας.

Η αστάθεια αυτή, προσθέτει, προκαλείται από τη συχνή αυτή σύγκρουση των ψυχρότερων αερίων μαζών με τα θερμότερα από την Αφρική που γίνεται με ένα γρήγορο ρυθμό αυτή την εποχή.

«Το φαινόμενο είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο» επιμένει ο κ.Σιούτας. Εκτιμά, δε, ότι «όπως μας δείχνουν τα στοιχεία τα φαινόμενα ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου με ένα διάλειμμα λίγων ημερών την επόμενη εβδομάδα όπου θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες».

Γιατί κάθε απόγευμα

Για τους αδαείς το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με τον χρόνο εκδήλωσης των φαινομένων. Γιατί, δηλαδή, οι βροχές, οι καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις σημειώνονται πάντα ή σχεδόν πάντα το μεσημέρι ή το απόγευμα;

«Το ότι έχουμε καταιγίδες το απόγευμα είναι χαρακτηριστικό της αστάθειας αυτής καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν καταιγίδες, βροχές ή χαλαζοπτώσεις είναι να προϋπάρξει θέρμανση της επιφάνειας του εδάφους και αυτό ολοκληρώνεται τις μεσημεριανές ώρες» μας λέει αρχικά ο Μιχάλης Σιούτας.

«Με την ηλιοφάνεια θερμαίνεται το έδαφος και αυτό συμβαίνει λίγο πριν το μεσημέρι, προκαλούνται τα φαινόμενα και αντίστοιχα τις βραδινές ώρες που υπάρχει ψύξη στην επιφάνεια της γης τα φαινόμενα αυτά σταματούν και ξεκινούν ξανά την επόμενη ημέρα» προσθέτει ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο ΑΠΘ.

Γιατί δεν έχουμε φαινόμενα στις παραθαλάσσιες περιοχές

Τρίτο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της αστάθειας αυτής είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν εκδηλώνεται στις θαλάσσιες ή τις παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως μας λέει ο κ. Σιούτας και γι’ αυτό υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

«Το γεγονός ότι εμφανίζονται τα φαινόμενα αυτά στις ηπειρωτικές περιοχές οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί στην επιφάνεια του εδάφους ενώ επίσης οι ορεινοί όγκοι βοηθούν στην ανάπτυξη αυτών των φαινομένων» αρχίζει την απάντησή του και συμπληρώνει:

«Έτσι παρατηρούμε σε περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου να έχουμε την έναρξη των φαινομένων, τις πρώτες καταιγίδες, δηλαδή, της ημέρας, ενώ στις θαλάσσιες περιοχές δεν ευνοείται η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων και εκδηλώνονται με μικρότερη συχνότητα».

Καταιγίδα στην Αθήνα στις 11 ΙουνίουΙΝΤΙΜΕ

Ωστόσο οι παραθαλάσσιες περιοχές δεν είναι απαλλαγμένες από τον κίνδυνο εκδήλωσης τέτοιων δυνητικά επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Όπως σπεύδει να τονίσει ο μετεωρολόγος στο κέντρο μετεωρολογικών εφαρμογών του αεροδρομίου «Μακεδονία», «εκείνο που διαφοροποιείται είναι ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές τα φαινόμενα εμφανίζονται τις νυχτερινές ώρες όταν σταματούν αλλού λόγω της θερμότερης θάλασσας τη νύχτα και έτσι πολλές φορές έχουμε νυχτερινές καταιγίδες σε παραθαλάσσιες περιοχές».

Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή;

Οι επιστήμονες, όπως ο κ. Σιούτας, που παρακολουθούν την εξέλιξη του καιρού δεν έχουν καταλήξει, πάντως, αν όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα είναι και αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «επειδή το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και δεν έχει ολοκληρωθεί δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία για να αποδώσουμε περισσότερα στην αιτία της κλιματικής αλλαγής η οποία προκαλεί εντονότερη αστάθεια με έντονες καταιγίδες και ακραία φαινόμενα».

«Το σίγουρο, πάντως, είναι πως η κλιματική αλλαγή εντείνει τα φαινόμενα αυτά αλλά επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί για να δούμε αν έχει συμβολή ο παράγοντας αυτός» καταλήγει ο Μιχάλης Σιούτας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.