ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο - ΕΜΥ: Έρχεται καύσωνας μέχρι την Κυριακή

Καιρός
IN TIME

Καιρός: Οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα
ηπειρωτικά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο
εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πέμπτη (24-06-2021) έως και
την Κυριακή (27-06-2021) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα
κυμαίνονται περί τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να
αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές λόγω τοπικών συνθηκών και να τους
ξεπεράσουν. Επισημαίνεται ότι το τετραήμερο Πέμπτης - Κυριακής θα
σημειώσουν σταδιακή άνοδο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από
τους 25 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά.

Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη
(24-06-2021) και την Παρασκευή (25-06-2021) θα φτάσουν τους 37
βαθμούς και το Σάββατο (26-06-2021) και την Κυριακή (27-06-2021)
τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη
θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η ζέστη πρόσκαιρα
θα υποχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα (28-06-2021).

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr - «Θερμή εισβολή στην Ελλάδα - Πότε θα πέσει ο υδράργυρος»

Ο Ιούνιος έχει βαλθεί να μας... τρελάνει καθώς οι ισχυρές βροχές και τα μπουρίνια που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες θα δώσουν τη σκυτάλη σε υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει ένα νέο κύμα καύσωνα διαρκείας!

Ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε στο Newsbomb.gr για τα... παράδοξα του Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει τη χώρα μας μέχρι την επόμενη Κυριακή ενώ σε αρκετές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει «κόκκινο»!

«Μιλάμε για μια θερμή εισβολή. Ένα κύμα καύσωνα, μεγάλης διάρκειας και έντασης το οποίο θα φέρει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο υδράργυρος θα φτάσει τις επόμενες ημέρες, ειδικά στο διάστημα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στους 40 έως και 42 βαθμούς. Οι περιοχές που θα δουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η κεντρική Πελοπόννησος αλλά και περιοχές της Νότιας Κρήτης. Η Αθήνα θα έχει και αυτή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπου μεμονωμένα θα δούμε και 40 βαθμούς, ωστόσο γενικά οι θερμοκρασίες θα είναι περίπου κοντά στους 38. Γενικά, οι περιοχές οι οποίες είναι κοντά στη θάλασσα θα έχουν ανάσες δροσιάς», ανέφερε ο κύριος Λαγουβάρδος για το επερχόμενο κύμα καύσωνα.

Που οφείλεται όμως αυτή η θερμή εισβολή; Ο κύριος Λαγουβάρδος εξηγεί: «Τις προηγούμενες ημέρες μια θερμή μάζα από τη Δυτική Μεσόγειο μετακινήθηκε προς τα ανατολικά και έτσι φέρνει αυτό τον καύσωνα. Εκτός από την Ελλάδα, θα επηρεαστεί αρκετά και η Νότια Ιταλία, τα Βαλκάνια θα έχουν πολύ ζέστη, αλλά και η Ανατολική Τουρκία θα έχει ζέστη αρκετή».

Από τις βροχές και το χαλάζι στον καύσωνα μέσα σε λίγες... ώρες, με τον Ιούνιο να δείχνει δυο πρόσωπα: «Είναι αλήθεια πως ο Ιούνιος έχει αρκετές εναλλαγές παραδοσιακά. Δεν είναι παράξενο ωστόσο. Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε τον Ιούνιο βροχές αλλά και υψηλές θερμοκρασίες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως είμαστε και στο τέλος του Ιουνίου και δεν είχαμε ιδιαίτερη ζέστη».

Τέλος, ο κύριος Λαγουβάρδος, τόνισε πως ανάσα... δροσιάς θα αργήσει να έρθει: «Τα προγνωστικά μοντέλα μας δείχνουν πως και την Κυριακή θα έχει πολύ ζέστη. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με απόλυτη ασφάλεια αν θα έχουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την επόμενη εβδομάδα, καθώς είναι νωρίς ακόμα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σε σοκ η μητέρα της Καρολάιν - «Αγκάλιαζε τα χέρια που έκοψαν την ανάσα της κόρης της»