ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Ποιες περιοχές και πότε θα πλήξει ο αφρικανικός καύσωνας - Στο «κόκκινο» όλη η χώρα

Καιρός: Ποιες περιοχές και πότε θα πλήξει ο αφρικανικός καύσωνας - Στο «κόκκινο» όλη η χώρα

Καιρός τώρα - Καύσωνας: Σύμφωνα με τα προγνωστικά η χειρότερη ημέρα θα είναι η Παρασκευή (30/7) με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου και με τους ανέμους να είναι εξασθενημένοι, δημιουργώντας ακόμα πιο «αποπνικτική» ατμόσφαιρα

Έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ για το νέο κύμα καύσωνα που θα σαρώσει από τη Τρίτη (27/7) πολλές περιοχές της χώρας, φτάνοντας μέχρι και 43 βαθμούς Κελσίου

Η απότομη και μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στις θερμές αέριες μάζες που καταφθάνουν στην χώρα μας από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από θάλασσα ή που επηρεάζονται λόγω τοπικών συνθηκών ( από καταβατικούς ανέμους).

Σύμφωνα με τα προγνωστικά η χειρότερη ημέρα του καύσωνα θα είναι η Παρασκευή (30/7) με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου και με τους ανέμους να είναι εξασθενημένοι.

Οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη
χώρα μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο
Τρίτη (27-7-2021). Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη
(3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την
Ελλάδα.

Πώς θα χτυπήσει τη χώρα ο καύσωνας διαρκείας

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφέρεται στο παρατεταμένο κύμα ζέστης που θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες καθώς οι θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής με την βοήθεια του ανώτερου νοτιοδυτικού ρεύματος κινούνται προς την περιοχή μας και θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από θάλασσα ή που επηρεάζονται λόγω τοπικών συνθηκών ( από καταβατικούς ανέμους).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πέμπτη και μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Πέμπτη θα υπάρχει βοριαδάκι στο Αιγαίο το οποίο μερικώς θα επηρεάζει και τα ανατολικά προσήνεμα μετριάζοντας την αίσθηση της ζέστης . Από την Παρασκευή όμως που οι άνεμοι θα εξασθενήσουν , η ζέστη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή και σε αυτές τις περιοχές

Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ αλλά και από την εικόνα που παραθέτουμε μπορείτε να παρατηρήσετε ότι την Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της χώρας προβλέπονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και οι περιοχές περικλείονται με μώβ χρώμα.

Η πορεία των θερμοκρασιών για τις 3 πρώτες ημέρες του έντονου κύματος ζέστης περιγράφεται αναλυτικά στο έκτακτο δελτίο ,όπου σημειώνεται ότι:

1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου
και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3. Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς
Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Καύσωνας διαρκείας με 43άρια