ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Καιρός: Συνθήκες ακραίου καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συνθήκες ακραίου καύσωνα θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα, με την ΕΜΥ να εκδίδει νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού καθώς ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» ακόμη και στους 44 βαθμούς!

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (α.α. 8/2021, 26-07-2021) και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα:

1. Το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και διότι το θερμοκρασικό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

2. Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.

3. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας

Η χώρα πλέον μπαίνει στο «φούρνο» καθώς η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς σε αρκετές περιοχές, με το φαινόμενο της θερμικής νησίδας να είναι αυτό που θα «εκτοξεύσει» τον υδράργυρο.

Με απλά λόγια, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στις κλειστές ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν βοηθά η θαλάσσια αύρα και πρόκειται για τοπογραφικές λεκάνες όπου εγκλωβίζεται ο αέρας και δέχεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Στις μεγάλες αστικές περιοχές υπερθερμαίνονται τα κτίρια και η άσφαλτος δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, η Φθιώτιδα, η Αττικοβοιωτία, ενώ ενδεχομένως να επηρεαστούν από το φαινόμενο και η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία. Στο Ιόνιο, όπως εκτιμά η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, θα σημειωθούν 40άρια και δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσουν.

Εκεί, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν σήμερα τοπικά τους 40-42, αύριο και την Παρασκευή και τους 43 βαθμούς, ενώ το Σαββατοκύριακο τους 44-45 βαθμούς κατά τόπους.

Μάλιστα, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας που θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 26-28 βαθμούς και σε αρκετές περιοχές θα παραμένει ακόμα και στους 30, φέρνοντας έντονο αίσθημα δυσφορίας λόγω της υγρασίας.

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Επέλαση σφοδρού καύσωνα «χτυπά» την Αττική

Πολυήμερος αναμένεται να είναι ο καύσωνας που πλήττει όλη τη χώρα, με τη θερμοκρασία να είναι ιδιαίτερα υψηλή από σήμερα - Πόσο θα φτάσει ο υδράργυρος στην Αττική, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός.

Όπως επισήμανε από σήμερα Πέμπτη οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τοπικά και τους 45 βαθμούς Κελσίου στις γνωστές για την ζέστη περιοχές, της κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Αττικής, Βοιωτίας, Αργολίδας, Άρτας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Γιάννενα.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας

Την ίδια ώρα, οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός με βόρειους ανέμους, στο Αιγαίο 5 με 6 και πιθανώς τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα Πέμπτη 29 Ιουλίου

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για τη Δευτέρα 2 Αυγούστου

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποστρατικοποίηση νησιών: «Αφού δεν σέβεστε, θα φοβάστε» - Η Ελλάδα απαντά στον Ερντογάν