ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Στην «κατάψυξη» τα επόμενα 24ώρα η Ελλάδα - Έρχεται πολικό ψύχος

Καιρός: Στην «κατάψυξη» τα επόμενα 24ώρα η Ελλάδα - Έρχεται πολικό ψύχος

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας να «χτυπάνε» τη χώρα μας, φέρνοντας... πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αθήνα!

Σε κλοιό παρατεταμένης κακοκαιρίας θα βρεθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα η χώρα μας, με τους μετεωρολόγους να… κάνουν λόγο πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας ξεκινά από αύριο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα θα έρθει το Σαββατοκύριακο, με την Αττική να ντύνεται στα «λευκά». Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει και τους -20C.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία Διομήδης (10-12/1/2022), αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας. Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες ώστε η «ψυχρή εισβολή» που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο (22-23/1), να είναι η εντονότερη καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα χτυπήσει τη χώρα μας

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Wikipedia.

Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.

Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης.

Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Ειδικότερα στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στην σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 - 12.000 μέτρα (23.000 – 39.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 - 16.000 μέτρα (33.000 – 52.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους.

Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.

Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Για μια εβδομάδα στην «κατάψυξη» η Ελλάδα

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι μετεωρολόγοι για την αλλαγή του καιρού με νέα ψυχρή εισβολή στην οποία είχε αναφερθεί εδώ και ημέρες το Newsbomb.gr, «γεύση» της οποίας θα πάρουμε από σήμερα, με τον Σάκη Αρναούτογλου να προειδοποιεί για μια φάση «παρατεταμένης παγωνιάς» στην Ελλάδα που ξεκινά το Σαββατοκύριακο.

«Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (22-23 Γενάρη 2022) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και χιονοπτώσεων η ένταση και την έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος» γράφει χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου στην ανάρτησή του στο Facebook.

Ειδικά, δε, για τις χιονοπτώσεις ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι «τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις να σημειώνονται από βδομάδα κυρίως στα περισσότερα νησιά του....Αιγαίου!».

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό

Προσοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!!!
Φίλες και φίλοι!

Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (22-23 Γενάρη 2022) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και χιονοπτώσεων η ένταση και την έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος.

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις να σημειώνονται από βδομάδα κυρίως στα περισσότερα νησιά του....Αιγαίου!

Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ευπαθείς ορεινές αλλά και πεδινές στον παγετό περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας καλό θα είναι να υπάρχουν αποθέματα νερού μέσα στο σπίτι για κάθε χρήση!!!

Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά αλλά και τα ζωάκια ριχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά!

Μαρουσάκης: Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και -20 βαθμοί Κελσίου

Για την αλλαγή του καιρού με την διπλή ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας με χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αν και, όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης, η πρώτη ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει σήμερα, αυτή θα έχει μικρή διάρκεια. Αντίθετα μεγαλύτερη σε διάρκεια θα είναι η κακοκαιρία και η ψυχρή εισβολή που θα ξεκινήσει από το Σάββατο και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τη θερμοκρασία να δείχνει έως -20 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και κάτω ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένονται και στην Αττική.

Για σήμερα, Τρίτη, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι θα έχουμε βροχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά από το απόγευμα και μετά περνάει ένα ψυχρό μέτωπο οπότε δεν αποκλείονται αύριο, Τετάρτη, το ξημέρωμα χιονοπτώσεις την Εύβοια, την ανατολική Στερεά αλλά στα βόρεια προάστια της Αττικής.

«Η πρώτη ψυχρή αέρια μάζα από το απόγευμα και μετά περνάει αρκετά γρήγορα αλλά από τη Βόρεια Ευρώπη ξεκινάει το ταξίδι μια πολική αέρια μάζα που θα κινηθεί νοτιότερα και καθώς θα αλληλοεπιδράσει με θερμό αέρα θα έχουμε κακοκαιρία με χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα» είπε ο κ. Μαρουσάκης.

Όπως τόνισε, μάλιστα, «εκεί που θα ξαστερώσει θα δούμε έως και -20 βαθμούς Κελσίου αλλά και αυξημένες πιθανότητες ολικού παγετού».

Ειδικά για την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι δεν θα έχουμε κάτι αξιόλογο αλλά από το Σάββατο έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις από Θεσσαλία και κάτω, συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου, με τσουχτερό κρύο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Αλκοόλ και ουσίες που ναρκώνουν στο αίμα της 24χρονης - Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία του Μονογυιού: «Ο Τζώρτζης απλά έφυγε, απλά πήγε σε μια άλλη διάσταση»

Κορονοϊός: Η κατανομή των 23.340 νέων λοιμώξεων - 8.661 στην Αττική και 2.179 στη Θεσσαλονίκη