ΚΑΙΡΟΣ

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Το χιόνι θα φτάσει... στη θάλασσα! Έντονα φαινόμενα σε Εύβοια, Αττική

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Το χιόνι θα φτάσει... στη θάλασσα! Έντονα φαινόμενα σε Εύβοια, Αττική
Ο αεροχείμαρρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες και ψύχος.
INTIME

Καιρός: Ψυχρή «εισβολή» χτυπά ξανά τη χώρα με πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές - Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναλύει στο Newsbomb.gr, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία 

Νέα ισχυρή κακοκαιρία με ολικό παγετό φέρνει ο αεροχείμαρρος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά από σήμερα και μάλιστα θα είναι... διαρκείας. Το κρύο έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητό από τις πρώτες πρωινές ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως τα κύρια χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής, η οποία αναμένεται να πάρει το όνομα κακοκαιρία Ελπίδα, θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα, θα δούμε το Σύνταγμα στα «λευκά» το βράδυ του Σαββάτου αλλά και αρκετά νησιά του Αιγαίου με το χιόνι να φτάνει έως τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, ο αεροχείμαρρος θα θυμίσει την περσινή κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις και προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Για τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να δείχνει μέχρι και -16 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

«Από το Σάββατο αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με ολικό παγετό στη Βόρεια Ελλάδα. H χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα συνδυασμό υψηλών πιέσεων από Ευρώπη, ο οποίος θα φέρει έντονες χιονοπτώσεις από την Θεσσαλία και κάτω. Το πρώτο ψυχρό κύμα περνάει γρήγορα και ακολουθεί πολικός αεροχείμαρρος που θα μας στείλει πολικές αέριες μάζες με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, o Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως τόνισε, μάλιστα o έμπειρος μετεωρολόγος, μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένονται και στην Αττική. «Η Αττική, η Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου θα δεχτούν τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού. Μάλιστα θα δούμε το χιόνι θα φτάσει στη θάλασσα. Ιδιαίτερα για την Αττική ενδέχεται η κακοκαιρία να ξεπεράσει την περσινή σε ένταση, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το Σάββατο και θα έχουν διάρκεια για μια εβδομάδα».

Τι είναι ο αεροχείμαρρος

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Wikipedia.

Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.

Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης.

Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Ειδικότερα στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στην σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 - 12.000 μέτρα (23.000 – 39.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 - 16.000 μέτρα (33.000 – 52.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους.

Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.

Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Λογικό να υπάρχει παράταση των μέτρων για μια εβδομάδα

Συγκλονίζει η 24χρονη που κατήγγειλε τον βιασμό της: Θυμάμαι τη στιγμή που ξεκούμπωνε το παντελόνι

Ντάφης στο Newsbomb.gr: «Έρχεται ψύχος διαρκείας - Ισχυρότερο από την Μήδεια το νέο κύμα»

Survivor: Οι γυναίκες των Διασήμων αποσυντόνισαν τους Μαχητές και τους τηλεθεατές με τα μαγιό τους