ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: «Σαρώνει» τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές «ντύθηκαν» στα λευκά (pics&vid)

Καιρός: «Σαρώνει» τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές «ντύθηκαν» στα λευκά (pics&vid)
INTIME

ΚαιρόςH κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών έριξε εκ νέου τη θερμοκρασία, ντύνοντας στα λευκά και πάλι αρκετές περιοχές της χώρας.

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με βροχές, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, της χώρας, ντύνοντας ξανά στα λευκά αρκετές περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

O μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, πρόσκαιρα στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Ιδιαίτερα για την Αττική ο Τάσος Αρνιακός, αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες. «Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Αττικής το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πλημμύρες καθώς η βροχή θα λιώσει απότομα το χιόνι και ενδεχομένως τα φρεάτια να είναι καλυμμένα από σπασμένα δέντρα και λιωμένα χιόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο του χιονιού».

Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα φαινόμενα στα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου θα επηρεάσουν βαθμιαία τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, με βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, κατατάσσοντας την κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του νέου Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) του meteo.

Για τη νέα κακοκαιρία επιπλέον, σύμφωνα με το meteo, θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη:

- Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

- Οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

- Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξης του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Χιονίζει προς Δομοκό, Μπράλο, Καρπενήσι και χωριά της Λαμίας

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε να χιονίζει έντονα σε αρκετά χωριά του Δήμου Λαμίεων και της δυτικής Φθιώτιδας.

Έχει χιονίσει σε Οίτη, Παύλιανη, Καπνοχώρι, Λυχνό, Μοσχοκαρυά, Καστανιά, Λυχνό, Μεσοχώρι, Περιστρέρι, Πύργο, Καλαμάκι, Δίβρη κ.α.

Στα πιο ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων το φρέσκο χιόνι έφτασε τους 20 πόντους, ενώ ο χιονιάς άρχισε να κατεβαίνει και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, αφού από τις 8:30΄ το πρωί άρχισε να χιονίζει και στην Υπάτη.

«Σε συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων έχουμε ξεκινήσει ήδη να καθαρίζουμε τους δρόμους. Επειδή περιμένουμε να πέσει κι άλλο χιόνι τις επόμενες ώρες καλό θα ειναι οι δημότες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αλυσίδες όσοι κινηθούν στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο....», λέει στο LamiaReport ο Αντιδημαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων Κώστας Ξεφλούδας.

Αχαΐα: Σφοδρή χιονόπτωση στα ορεινά του νομού

Σφοδρή χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κινητοποίηση πολιτικής προστασίας και Αστυνομίας, ώστε να μην κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν οδηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ σπεύδουν προς την περιοχή της δρόμου της Πούντας - Καλαβρύτων όπου έχει δοθεί εντολή να απαγορευτεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων και όσα ιχ κινούνται στην περιοχή θα πρέπει να γίνει χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για να συνεχίσουν την πορεία τους οι οδηγοί.

Επίσης αλυσίδες πρέπει να έχουν και τα τουριστικά λεωφορεία που θα κινηθούν προς τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο.

Πάντως τα πρώτα προβλήματα με ακινητοποιημένα οχήματα άρχισαν στην περιοχή της Κερνίτσας.

Η οδηγία που έχει δοθεί στους αστυνομικούς είναι να μη επιτρέπουν τη διέλευση κανενός οχήματος εάν δεν έχει αλυσίδες.

ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΕ ΑΧΑΪΑ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν κλείσει, λόγω του χιονιού, η επαρχιακή οδός που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο και η δημοτική οδός που συνδέει την τοπική κοινότητα Περιστέρας του δήμου Αιγιαλείας, με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία οι δρόμοι.

Όσον αφορά στην χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, είναι απαραίτητες, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις εξής περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Κορινθίας:

ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

Στην επαρχιακή οδό Πούντας – Καλαβρύτων

Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αίγιου, μέσω Πτέρης

Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών

Στην επαρχιακή οδό Ακράτας – Ζαρούχλας, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βαλιμής και άνω

Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας – Περιθωρίου, από το 9ο χιλιόμετρο

Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας – Συνεβρού, από το 9ο χιλιόμετρο

Στην δημοτική οδό Χαλανδρίτσας – Λεοντίου

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού, από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο, στην θέση Αραποκέφαλα

Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – ‘Ανω Χώρας, στην περιοχή ‘Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας

Φρέσκο χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

Χιονίζει ξανά από τα ξημερώματα του Σαββάτου στα ορεινά των Τρικάλων, ενώ στον κάμπο παραμένουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr χιονόπτωση, με ιδιαίτερα μάλιστα ένταση, σημειώνεται από την Ελάτη και πάνω. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί καθώς επιχειρούν ήδη τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο χρειάζεται πάντα προσοχή απ’ όσους κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο λόγω και της ολισθηρότητας που παρατηρείται. Τα φαινόμενα πάντως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα είναι πρόσκαιρα καθώς από αύριο αναμένεται βελτίωση και ηλιοφάνεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.