ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Προειδοποίηση Καλλιάνου - «Τα πρώτα 40άρια είναι προ των πυλών»

Καιρός: Προειδοποίηση Καλλιάνου - «Τα πρώτα 40άρια είναι προ των πυλών»

Καιρός: Από... νωρίς ξεκινούν οι καύσωνες στη χώρα μας όπως φαίνεται καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο τα πρώτα 40άρια είναι προ των πυλών!

Άκρως καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς από την Τετάρτη, 25 Μαΐου, αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, στο Facebook, μέχρι την προσεχή Τρίτη η θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά θα αγγίζει καθημερινά τους 31-32°C και τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω.

Από την Τετάρτη όμως και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα πάρει την... ανηφόρα και η θερμοκρασία θα φτάσει σε αρκετές περιοχές και στους 40 βαθμούς!

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΖΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Φαίνεται πως σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βιώνουμε πιο καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες μιας και βρισκόμαστε πια στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και μια ανάσα πριν τον Ιούνιο.

ΜΠΟΡΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι όλες τις επόμενες ημέρες θα σημειώνονται απογευματινές μπόρες η και τοπικές καταιγίδες στα πιο ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, κατά τα άλλα, οι συνθήκες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα είναι καλοκαιρινές.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ;

Ουσιαστικά μέχρι την προσεχή Τρίτη ή θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά θα αγγίζει καθημερινά τους 31-32°C και τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω. Από την Τετάρτη όμως και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει παραπάνω λόγω της έλευσης θερμότερων αερίων μαζών.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ 8°C ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ

Φαίνεται ότι σταδιακά, από την Τετάρτη και έπειτα, θερμότερες αέριες μάζες από τη βόρειας Αφρική θα περάσουν πάνω από τη Μεσόγειο και θα επισκεφτούν και τη χώρα μας, ανεβάζοντας αισθητά τον υδράργυρο σε τιμές κατά 7-8°C πιο πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή.

ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα και νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από την Τετάρτη και έπειτα και τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή - Σάββατο, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 35-36°C και ειδικά από την Πέμπτη και μετά ενδεχομένως και τους 37-38°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας.

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 40ΑΡΙΑ;

Αν οι θερμές αέριες μάζες κινηθούν όπως αυτή τη στιγμή φαίνεται, υπάρχει πιθανότητα το δεύτερο μισό της ερχόμενης εβδομάδας να δούμε στις πολύ ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας ακόμη και 38-39°C. Πολύ τοπικά ίσως φτάσει ο θερμοκρασία και τους 40°C αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το ξέρει κάνει από τώρα.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΕΣΤΗ;

Οι περιοχές που θα επικρατήσει περισσότερη ζέστη από την ερχόμενη Τετάρτη και έπειτα, με τον υδράργυρο εκεί να αγγίζει τους 36-37°C (και τοπικά είπαμε και παραπάνω) είναι οι ακόλουθες :
- Κεντρική Μακεδονία
- Θεσσαλία
- Ανατολική Στερεά (και τμήμα της Αττικής)
- Εύβοια
- Ανατολική Πελοπόννησος
- Ίσως και Δυτική Στερεά (μικρή πιθανότητα)

Ο καιρός τη Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4, στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 έως 30 με 32 και στη νησιωτική χώρα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές πρόσκαιρα θα πυκνώσουν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.