ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός – Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι 10 περιοχές που θα «καούν» από τον καύσωνα

Καιρός – Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι 10 περιοχές που θα «καούν» από τον καύσωνα
«Το Σάββατο θα είναι η πιο ζεστή μέρα με θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές, θα ξεπερνούν και τους 40 βαθμούς Κελσίου»
INTIME NEWS

Καιρός: Δείτε τις 10 περιοχές που η θερμοκρασία υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Από σήμερα, Τετάρτη (17/8) μπαίνουμε σε ένα τετραήμερο υψηλών θερμοκρασιών. Ο καιρός αλλάζει και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μίνι καύσωνα, που θα ανεβάσει το θερμόμετρο ακόμη και πάνω από 40 βαθμούς.

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μίλησε στο Newsbomb.gr για τον καιρό των επόμενων ημερών και για τον μίνι καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας.

«Από αύριο Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο θα ανέβει η θερμοκρασία. Το Σάββατο θα είναι η πιο ζεστή μέρα με θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές, θα ξεπερνούν και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από την Κυριακή και μετά θα υποχωρήσει ο υδράργυρος, αλλά προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα μπορούμε να δούμε πως θα κινηθεί η θερμοκρασία για την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Οι 10 περιοχές που η θερμοκρασία υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου είναι:

  1. Κεντρική Μακεδονία
  2. Θεσσαλία
  3. Ανατολική Στερεά
  4. Βοιωτία
  5. Φθιώτιδα
  6. Αττική
  7. Ανατολική Πελοπόννησος
  8. Δυτική Πελοπόννησος
  9. Νησιά Ανατολικού Αιγαίου
  10. Τα νότια τμήματα της Κρήτης

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε πως «η θερμοκρασία θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, δεν είναι ένα ακραίο φαινόμενο ούτε σαν ένταση, ούτε σαν διάρκεια».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στη χώρα μας τη νέα εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται το διήμερο Παρασκευή 19/08 - Σάββατο 20/08, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να φτάσει κατά τόπους τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος, από την Τρίτη 16/08 έως και την Κυριακή 21/08. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί/κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια τη ίδιας περιόδους. Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/08/2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 2 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.