ΚΑΙΡΟΣ

Ο καύσωνας θα αγγίξει και την Αθήνα – Ποιο θα είναι το πιο δύσκολο 48ωρο

Ο καύσωνας θα αγγίξει και την Αθήνα – Ποιο θα είναι το πιο δύσκολο 48ωρο
Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του καύσωνα τις επόμενες ημέρες
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του καύσωνα τις επόμενες ημέρες

Το πιο ζεστό τετραήμερο του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να είναι αυτό που θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη (18/08) με τον καύσωνα να αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή (21/08).

Το «κύμα υψηλών θερμοκρασιών», όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, θα επηρεάσει και την Αττική όπου το «θερμικό φορτίο θα είναι υψηλό».

Η κορύφωση του θερμού επεισοδίου εκτιμάται το διήμερο Παρασκευή 19/08 - Σάββατο 20/08, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικά για την Αθήνα οι θερμοκρασιακές συνθήκες θα εντάσσονται στην κατηγορία 0 την Τετάρτη 17/08 και την Πέμπτη 18/08, ενώ αναβάθμιση στην κατηγορία 1 αναμένεται για την Παρασκευή 19/08 και το Σάββατο 20/08.

Η κατηγοριοποίηση αυτή των υψηλών θερμοκρασιών εφαρμόζεται πιλοτικά από τη μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council.

Καύσωνας: Οι 10 περιοχές που θα «καούν»

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μίλησε στο Newsbomb.gr για τον καιρό των επόμενων ημερών και για τον μίνι καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας.

«Από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο θα ανέβει η θερμοκρασία. Το Σάββατο θα είναι η πιο ζεστή μέρα με θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές, θα ξεπερνούν και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από την Κυριακή και μετά θα υποχωρήσει ο υδράργυρος, αλλά προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα μπορούμε να δούμε πως θα κινηθεί η θερμοκρασία για την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Οι 10 περιοχές που η θερμοκρασία υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου είναι:

  1. Κεντρική Μακεδονία
  2. Θεσσαλία
  3. Ανατολική Στερεά
  4. Βοιωτία
  5. Φθιώτιδα
  6. Αττική
  7. Ανατολική Πελοπόννησος
  8. Δυτική Πελοπόννησος
  9. Νησιά Ανατολικού Αιγαίου
  10. Τα νότια τμήματα της Κρήτης

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε πως «η θερμοκρασία θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, δεν είναι ένα ακραίο φαινόμενο ούτε σαν ένταση, ούτε σαν διάρκεια».

Σχετικές ειδήσεις