ΕΛΛΑΔΑ

Η επόμενη μέρα στη Σητεία - «Σε 4 ώρες έπεσε η βροχή πέντε χρόνων»

Η επόμενη μέρα στη Σητεία - «Σε 4 ώρες έπεσε η βροχή πέντε χρόνων»

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Σητείας από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας που στοίχησε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην Αγία Πελαγία.

Οι εικόνες από τη Σητεία είναι συγκλονιστικές. Αποτυπώνουν πλήρως την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία. Η βροχόπτωση ήταν τόσο σφοδρή που μέσα σε τέσσερις ώρες έπεσε βροχή που κανονικά θα έπεφτε συνολικά σε 5 χρόνια.

Από καθαρή τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός στην Σητεία όπου οι κάτοικοι έτρεχαν να προστατευθούν μιας και οι υποδομές της πόλης δεν άντεξαν και κατέρρευσαν.

Η Σητεία «πνίγηκε» στη λάσπη. Χείμαρροι παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα κατοίκων, τα οποία κατέληξαν στο λιμάνι της πόλης. Στην περιοχή Βάγκα με την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας απεγκλωβίστηκε κατάκοιτος άνδρας από το σπίτι του που είχε πλημμυρίσει. Πυρκαγιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του γαλλικού ξενοδοχείου από βραχυκύκλωμα.

Οι κάτοικοι της Σητείας με το πρώτο φως της ημέρας προσπαθούν να επαναφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν την πόλη στην κατάσταση που ήταν. Οι εικόνες από κάθε γωνιά της πόλης που κατέγραψε drone από ψηλά μαρτυρούν το χάος που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ζερβάκης, «το φαινόμενο που είχαμε στη Σητεία δεν ήταν μόνο ακραίο αλλά και πρωτόγνωρο». Ενδεικτικό της πρωτοφανούς βροχόπτωσης ήταν πως «η μέτρηση από τον σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας ήταν 1.778 χιλιοστά βροχής σε τέσσερις ώρες. Η βροχή που πέφτει μέσα σε πέντε χρόνια στη Σητεία έπεσε σε τέσσερις ώρες. Καταλαβαίνετε το τι ζημιές έχουν προκληθεί».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ακόμα και το ειδικό μηχάνημα που είναι εγκατεστημένο στο αεροδρόμιο Σητείας για την μέτρηση της ποσότητας βροχής, μετά τα 300 χιλιοστά, σταμάτησε να μετράει! Ο κ. Ζερβάκης επισημαίνει ότι το μέγεθος της κατάστασης είναι αδύνατο να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες και θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος απευθύνει έκκληση υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν βοηθήσει η πολιτεία άμεσα καταστράφηκε ο τόπος».

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες - Άμεση καταβολή αποζημιώσεων

Κρήτη: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 49χρονης – «Αναγνώρισα το σώμα…»

Meteo: Η κακοκαιρία στην Κρήτη προβλέφθηκε εγκαίρως και με ακρίβεια