ΚΑΙΡΟΣ

Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα - Έρχεται με άγριες διαθέσεις ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς»

Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα - Έρχεται με άγριες διαθέσεις ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς»

Μετά την κακοκαιρία «Ξενοφών» που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματυα στη χώρα μας έρχεται και ένα ακόμα σχετικά ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα απειλείται από έναμεσογειακό κυκλώνα που αναμένεται να ονομαστεί «Ζορμπάς» καιείναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και η ιστοσελίδα «Severe Weather Europe».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Τι είναι, όμως, οι Medicanes; Όπως αναφέρει η Σάρα Φετς σε μπλογκ του αμερικανικού πανεπιστημίου Κολούμπια, το φαινόμενο αυτό θυμίζει τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Δεν πρόκειται, όμως, για τυφώνα… αμερικανικού τύπου, καθώς τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.

Όπως γράφει το Forbes, επικαλούμενο τον μελετητή κλίματος Yochanan Kushnir επίσης του πανεπιστημίου Κολούμπια, η «δυναμική» των Medicanes είναι διαφορετική από αυτή των τυφώνων.

Μια από τις βασικές διαφορές είναι ότι οι Medicanes εμφανίζονται συχνότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα ενώ στις ΗΠΑ το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου. Παράλληλα, ο σχηματισμός των Medicanes είναι εφικτός όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού είναι έως και 15 βαθμούς κελσίου ενώ για έναν… τυπικό τυφώνα, η θερμοκρασία πρέπει να αγγίζει τουλάχιστον τους 26,6 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, οι Medicanes κινούνται συνήθως από τη δύση προς την ανατολή ενώ σε έναν «τυπικό τυφώνα» συμβαίνει το αντίθετο -με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα τον τυφώνα Οφηλία του 2017, που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό αλλά κατευθύνθηκε προς την Ιρλανδία.

kairosena

Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων το απόγευμα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018 από το «Ανεμολόγιο».

Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr προειδοποιεί για το σφοδρότατο βαρομετρικό χαμηλό που προσεγγίζει τη χώρα μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές που θα «χτυπήσει».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ειδικότερα, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

«Καθώς θα εξασθενούν οι άνεμοι από το πρωί της Παρασκευής για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνουν ενισχυμένοι 9-10 μποφόρ), ταυτόχρονα από το βράδυ της Παρασκευής ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από τα νότια του Ιονίου.

Το συγκεκριμένο σύστημα πολύ γρήγορα θα περάσει πάνω από την Πελοπόννησο και μέχρι το Σάββατο θα έχει βρεθεί σχεδόν πάνω από την Αττική.

Όπως είναι λογικό, στο πέρασμά του θα προκαλέσει σφοδρούς ανέμους η ένταση των οποίων θα αγγίζει τα 11-12 μποφόρ. Οι καιρικές συνθήκες που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο βαρομετρικό θα είναι σχεδόν ασυνήθιστες για την εποχή, μιας και το διήμερο του Σαββατοκύριακου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ο συνδυασμός των ισχυρών βροχοπτώσεων μαζί με τους πολύ θυελλώδεις ανέμους θα δημιουργήσει μια κατάσταση που σε τοπικό επίπεδο ενδεχομένως να είναι άκρως επικίνδυνη.

Σε λίγες ώρες θα σας ενημερώσω αναλυτικά για όλα όσα θα συμβούν τις επόμενες μέρες».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Αναλυτικά η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου για τις ερχόμενες ημέρες:

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ: 9 ΜΠΟΦΟΡ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης οι βοριάδες θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και ίσως σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες ριπές τους τα ξεπεράσουν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε απαγορευτικό σε πολλά λιμάνια της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

12°C ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Όπως είναι λογικό, οι σφοδροί αυτοί βοριάδες θα ρίξουν κατά πολλούς βαθμούς την θερμοκρασία. Κατά μέση τιμή, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 12°C ενώ τοπικά η πτώση θα είναι και μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και ιδιαιτέρως της βόρειας Ελλάδας θα επικρατήσει ακόμη και κρύο.

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ - 9 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δεν αναμένονται ιδιαίτερες βροχές την Τετάρτη. Την Πέμπτη όμως θα βρέξει σε περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Στερεάς (και στην Αττική πιθανότατα), της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Απαγορευτικό απόπλου - Βυθίσεις μικρών σκαφών - Κλειστά σχολεία

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο υπό την ονομασία «Ξενοφών» έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Βυθίσεις σκαφών σημειώθηκαν σε Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια, λόγω της κακοκαιρίας και ειδικότερα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εντός του λιμένα Καλύμνου, βυθίστηκε το ταχύπλοο σκάφος «Πήγασος», εντός του λιμένα Σταυρού Θεσσαλονίκης, τα σκάφη «Ζωή» και «Βάσω» και εντός του δυτικού λιμενοβραχίονα Ερέτριας το σκάφος «Μάριος».Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρχαν επιβαίνοντες και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε υλικές ζημιές σε παρακείμενα σκάφη.

Εξάλλου, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Σαρωνικό

Ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου, εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Αναλυτικότερα, καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί. Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν αύριο τα σχολεία όλου του νησιού.

Την ίδια ώρα κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Τι σημαίνει 12 μποφόρ;

Η κλίμακα Μποφόρ είναι ένας εμπειρικός τρόπος μέτρησης της έντασης των ανέμων, που βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα, αναφέρει το wikipedia. Το πλήρες επίσημο όνομά της είναι Beaufort Wind Force Scale = Kλίμακα (Έντασης Ανέμου) Μποφόρ.

Η κλίμακα

bofor
bofor2

Δείτε την ταχύτητα του ανέμου

anemos2

Διαβάστε επίσης: