ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Η «Χιόνη» θα σαρώσει τη χώρα - Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και πολλά χιόνια

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Η «Χιόνη» θα σαρώσει τη χώρα - Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και πολλά χιόνια
Κακοκαιρία με... «Χιόνη»
EUROKINISSI

Καιρός σήμερα - Ειδήσεις: Σε πλήρη ισχύ είναι από σήμερα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, το Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης κατευθύνονται θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ώρες - Η θερμοκρασία θα είναι 5-6 βαθμούς κάτω από τις φυσιολογικές τιμές μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο - Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις επόμενες μέρες - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

«Χιόνη» βαφτίστηκε από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) η νέα κακοκαιρία, η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Η κακοκαιρία θα πλήξει και την Αττική με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά από το πρωί της Τετάρτης έως και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι πολικές αέριες μάζες που συνοδεύουν την κυκλωνική διαταραχή που επηρεάζει τον καιρό της χώρας μας προκαλούν πτώση της θερμοκρασίας η οποία σήμερα θα γίνει αισθητή κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα.

Πολύ μεγάλα προβλήματα αναμένεται να προκαλέσει η «Χιόνη» στις θαλάσσιες μετακινήσεις, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος φθορών ή ζημιών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές στην Εύβοια, στην Ανατολική Αττική, και στα νησιά του Αιγαίου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Έκτακτο δελτίο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ σύμφωνα με το οποίο από την Τετάρτη (13/2) αναμένεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Τις χιονοπτώσεις

Την Τετάρτη (13/2) στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας και από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής) και την Εύβοια, κατά τόπους θα πυκνώσουν.

Την Πέμπτη (14/2) στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική) και στα ορεινά της Κρήτης (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα). Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.

  • Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους (8-9 μποφόρ), που μετά το μεσημέρι της Τετάρτης (13/2) και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (14/2) θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (15/2)
  • Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (της τάξης των 10 βαθμών κελσίου) που θα γίνει αισθητή από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (13/2) και της Πέμπτης (14/2), ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
  • Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (13/2) έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (14/2) τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πρόσκαιρη ύφεση προβλέπεται για την Παρασκευή (15/2), όμως από το Σάββατο (16/2) νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην ανατολική Ελλάδα.

Χιόνια και στην Αττική φέρνει η νέα επιδείνωση του καιρού

Χιόνια και σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο θα φέρει η νέα επιδείνωση του καιρού από την Τρίτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα δώσουν σταδιακά τη θέση τους σε μια νέα κακοκαιρία, καθώς ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης κατευθύνονται προς τη χώρα μας.

Η πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας έως αναμένεται να φθάσει έως τους 9 βαθμούς Κελσίου.

Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 6 βαθμούς την Τετάρτη (έναντι 15 βαθμών τη Δευτέρα). Αντίστοιχα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να μην ξεπεράσει τους 6 (από 14 τη Δευτέρα).

Βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα θα είναι κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης επιδείνωσης του καιρού. Θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, που κατά τόπους θα φτάνουν και τα δέκα μποφόρ, θα πνέουν στο Αιγαίο την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Διαβάστε ΕΔΩ τη ροή ειδήσεων

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο καιρός την Τετάρτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χωρά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, με παγετό να σημειώνεται τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ημιορεινά που από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα πέσουν και στα Βόρεια προάστια.

Άνεμοι: Βόρειοι βοριοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και από το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές η χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά – ημιορεινά και από το απόγευμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. (Ενδεικτικά 300 μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι βοριοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία βόρειοι βοριοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε περινές περιοχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο. Από τις βραδινές ώρς τα φαινόμενα στα βόρεια θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα είναι πιο πυκνές και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (Ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα και στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα).

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στις Κυκλάδες τις πρωινές ώρες 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 και στα Δυτικά Βόρειοι 7 με 9 και από το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Άνεμοι: Στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια Βορειοανατολικοί 7 με 9 και μετά το μεσημέρι τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα Βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα, τα οποία την Πέμπτη στα νοτιοανατολικά
πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα, την Παρασκευή θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 και στο αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση
την Παρασκευή.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Χιόνη»: Έκτακτη προειδοποίηση! Σοβαρός κίνδυνος σε Εύβοια, Αττική και νησιά του Αιγαίου

Αιτωλοακαρνανία: Έπαθαν πανικό όταν είδαν αυτό το πλάσμα να κάνει βόλτες μέσα στο καταχείμωνο (pics)

Σχετικές ειδήσεις