ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία - Δείτε απίστευτα ντοκουμέντα (vid+pics)

Δημοψήφισμα Τουρκία: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία - Δείτε απίστευτα ντοκουμέντα  (vid+pics)

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το «ναι» να επικρατεί τελικά οριακά στο νήμα.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk «παράβαση», μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.

Την ίδια ώρα, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.

Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιου έκανε δεκτά ψηφοδέλτια που ήταν χωρίς σφραγίδα ως έγκυρες ψήφους. Για το γεγονός εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν τα social media πήραν φωτιά

Μεταξύ των κραυγαλέων περιστατικών είναι αυτή που κοινοτάρχης κρατά οδεύοντας στο παραβάν 5 φακέλους με ψηφοδέλτια. Ένστολοι με τα όπλα ψηφίζουν...

Tο Turkey Untold δε δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν παρατυπίε όπως η μαζική παραγωγή ψηφοδελτίων υπέρ του «ναι»....

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη.

Ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός πως το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματός του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις